Belföld

SARS-gyanús asszony a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigeteken megfigyelés alá helyeztek egy beteg asszonyt, akiről azt gyanítják, hogy atípusos tüdőgyulladást (SARS) kapott, miközben a közelmúltban Hongkongban dolgozott.

Kínában eközben hétfőn egy vezető kutató megerősítette, hogy a múlt hónapban kórházba szállított, ugyancsak SARS-gyanús férfi valóban ebben a betegségben szenved. Hongkongban hétfőn azt közölték, hogy a férfi ugyanolyan vírust hordoz magában, amilyeneket korábban étkezésre szánt kínai cibetmacskákban fedeztek fel. Kínában erre bejelentették, hogy megtiltják a vadállatok adásvételét az érintett tartományban, és mintegy 10 ezer cibetmacskát elpusztítanak. A kínai hatóságok tagadták, hogy azóta egy újabb SARS-gyanús eset bukkant volna fel az országban.

A 32 éves televíziós szakembert december végén fektették kórházba a délkelet-kínai Kantonban (Guangzhou), miután tünetei a SARS-hoz hasonlóak voltak. Az eddigi vizsgálatok egymásnak ellentmondó eredményeket hoztak, volt köztük a SARS-gyanút megerősítő és annak ellentmondó is. A kínai egészségügyi minisztérium mindeddig nem erősítette meg, hogy a férfi atípusos tüdőgyulladásban szenved. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyancsak nem foglal állást, amíg a minisztérium ki nem adja saját következtetéseit. Várják a WHO-nál a hongkongi vizsgálatok részletes eredményeit is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik