Belföld

Rekord IPO – óriási siker a kínai biztosító privatizálása

Elkelt az év legnagyobb elsődleges kibocsátása a világon: huszonötszörösen - ezen belül az intézményi befektetők 17-szeresen, kisbefektetők 168-szorosan - túljegyezték a kínai állam tulajdonában lévő China Life Insurance hárommilliárd dolláros tőkebevonását. (Az elsődleges tőzsdei kibocsátást világszerte IPO-nak nevezik, angol rövidítése nyomán.)

Az árat az előzetesen kiadott 2,98-3,65 hongkongi dolláros sáv felső széle közelében állapították meg, 3,625 hongkongi dolláron. Az intézményi befektetők az eredetileg kínáltnál kevesebbet kapnak, mert a kisbefektetőknek a 6,47 millió kiadott részvény 20 százalékát juttatják a nekik eredetileg felkínált 5 százalék helyett, ugyanis ennek feltételét, a több mint százszoros túljegyzést, bőven teljesítették.

A kibocsátás a China Life biztosító alaptőkéjének egynegyede. A 23,5 milliárd hongkongi dollárért (3,01 milliárd amerikai dollár) elkelt 6,47 millió részvény 91 százaléka új részvény, vagyis tőkeemelés, 9 százalék az anyacég, a China Life Insurance (Group) Co. által felkínált régi részvény.

A kiadott részvények kereskedelme december 17-én kezdődik New Yorkban és december 18-án Hongkongban. Az elsődleges kibocsátás népszerűsége alapján az elemzők 25-30 százalékos áremelkedésre számítanak az első napokban. Az érdeklődést egyes befektetési tanácsadók már túlzottan lelkesnek tartják, és egy elsődleges kibocsátási buborék kialakulásának veszélyét látják benne.

Két hete a Great Wall, a nagyság szerint tizenegyedik kínai gépjárműgyártó vállalat az irányadó sáv tetején állapította meg részvénykibocsátásának árát. A 194 millió dollárt hozó kibocsátást több mint 680-szorosan túljegyezték, amire a tom.com Ltd. internetes vállalkozás 2000-es kibocsátása óta nem volt példa. Egy évvel ezelőtt még fordított volt a helyzet a hongkongi elsődleges kibocsátási piacon. Akkor a China Telecom Corp. Ltd. a lanyha kereslet miatt az eredetinek kevesebb mint felére volt kénytelen csökkenteni kibocsátását, igaz, az így is 1,51 milliárd dollárt hozott neki.

A Hongkongban forgalmazott kínai részvények árfolyama több mint megduplázódott az idén, hatéves csúcsot ért el. A kínai részvények iránt október-novemberben nőtt meg feltűnően a befektetők érdeklődése. Akkor a PICC Property & Casualty biztosító társaság részvényének az árfolyama a kibocsátás napján 50 százalékkal emelkedett meg. A kibocsátás 800 millió dollár tőkét hozott a biztosítótársaságnak.

A 8 százalékos kínai gazdasági növekedésnek köszönhetően, a nemzetközi tőkepiacon kialakult pozitív megítélés láttán, számos nagy kínai vállalat kívánja megcsapolni az elkövetkező egy-két évben a Hongkongban várakozó több milliárd dolláros befektetői tőkét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik