Belföld

Jól teljesítenek az evázók

Az állami költségvetés 2003-ban összesen 16 milliárd forintos bevételt várt az egyszerűsített vállalkozói adóból (eva), ehhez képest már az első két negyedévben beérkezett befizetések összege elérte a 20 milliárdot - tájékoztatta az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal közleményben az MTI-t pénteken.

Az APEH második negyedévi fizetéseket is elemezte, ennek során kiderült, hogy a bevételt realizáló vállalkozások aránya az első negyedévhez viszonyítva 45-ről 62 százalékra nőtt, és 29-ről 2 százalékra csökkent az eva-fizetésre kötelezett, ám azt elmulasztók aránya. Az evások tehát - részben az APEH-ellenőrzések hatására - nagymértékben javuló jogkövetést, együttműködési - adófizetési - készséget tanúsítottak.

Az APEH közleménye emlékeztet arra, hogy az eva 2003-ban bevezetett új adónem, amelynek lehetőségeivel mintegy 60 ezer egyéni és társas vállalkozás él. Az új adó éves összege a bruttó – áfával növelt – bevétel 15 százaléka, amelynek előlegét negyedévente kell befizetni. (Az eva harmadik negyedévi fizetésének határideje 2003. október 12.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik