Belföld

Az OPEC befogadta Irakot

Irak teljes jogú tagként vesz részt az OPEC szerdán Bécsben kezdődő, egynaposra tervezett ülésén, termelési kvótája azonban még nem lesz - jelentették be szerdán délelőtt.

A miniszteri ülésen a negyedik negyedévi termelésről döntenek az illetékesek, amivel kapcsolatban kedden az OPEC monitoring-bizottsága a termelés szinten tartását ajánlotta a fórumnak.

Irak státusza kérdéses volt, miután Venezuela ellenezte a teljes jogú tagság megadását az országnak mindaddig, amíg az amerikaiak által támogatott kormányt nem ismeri el az ENSZ.

Erről kedden éjszaka egyeztetettek Venezuela és az OPEC illetékesei. Venezuela képviselői végül is beleegyeztek Irak teljes jogú tagságának a visszaállításába, mondván, nem kívánnak válságot kirobbantani az OPEC-en belül.


 Irak olaja

Irak termelési kapacitása jelenleg napi 2 millió hordó, a jövő év eleji iraki célkitűzés azonban már napi 3 millió hordóról szól. A Reuters által megkérdezett szakértők véleménye szerint biztonsági gondok és a tönkrement olajipari berendezések miatt Irak olajtermelése azonban valószínűleg csak 2004 utolsó negyedében éri el a háború kirobbanása előtti szintet. A szeptember közepén végzett felmérésben 13 elemző vett részt. Véleményük átlaga szerint Irak háború előtti napi 2,8 millió hordós termelési kapacitása 2004 negyedik negyedében áll helyre. A szakértők véleményének a szóródása igen nagy volt, a két véglet: 2004 közepe, illetve nem hamarabb, mint 2006. A szakértők véleményének konszenzusa szerint az idei év végére az iraki olajtermelés napi 1,8 millió hordó lesz, míg az 1990-1991-es Öbölháborút megelőző 3,5 millió hordós termelés elérésére még éveket kell várni, az elemzők többsége szerint 2006-ig, de hárman úgy vélték, hogy 2008-ig.

Az iraki olajügyi miniszter azt mondta szerdán délelőtt, hogy amikor meghatározzák a szervezet egészének, illetve az egyes tagországok termelési kvótáját, Irak még kvóta nélküli lesz. Ezt a miniszter akkor jelentette be, amikor az OPEC és több, a szervezeten kívüli olajtermelő ország, Oroszország, Mexikó, Egyiptom, Szíria, Omán és Angola olajügyi miniszterei közös reggelin vettek részt.


Az OPEC eddig távol tartotta az egykoron a szervezet megalapításában is részt vevő Irakot tanácskozásaitól, hangoztatva, hogy ott csak az ENSZ által elismert kormány képviselőjét látja szívesen. A tagországok azután enyhültek meg, hogy az Arab Liga külügyminiszteri tanácskozásán Irak megüresedett székét a Kormányzótanács foglalhatta el. Az OPEC tagországai közül hét az Arab Ligának is tagja.


Az 1991-es öbölháború miatt elrendelt nemzetközi tilalmak, illetve az ENSZ korábbi “olajat-élelmiszerért” programja miatt, amelynek keretében Irak ENSZ-számlára adhatott csak el olajat, Irakot kihagyták az OPEC kvótarendszeréből.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik