Belföld

Milliárdokba kerülhet az új névviselési szabály bevezetése

Jövő januártól a férjek is viselhetik feleségük családnevét, sőt a házastársak vezetéknevük összekap-csolását is kérhetik - írja a Népszabadság.

Milliárdokba kerülhet a házastársak névviselési szabályainak változása – tudta meg a Népszabadság Urbán Györgytől, BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala vezetőjétől. Jövő januártól ugyanis – az Alkotmánybíróság korábbi döntésének megfelelően – a házasságkötés után nemcsak a feleség, hanem a férj is választhatja majd felesége családnevét, sőt mindkettőjük vezetéknevét összekapcsolhatják, s azt saját keresztnevükkel együtt viselhetik. Egyébként a gyermekek is viselhetik mindkét szülő vezetéknevét, s ha majd ilyen kettős nevű fiatalok házasodnak, csak az egyik nevet kapcsolhatják össze házastársuk családnevével.

Urbán szerint igen nagy az érdeklődés: máris többezernyien jelentkeztek. Az érdeklődők jelezték: jövőre az új jogszabálynak megfelelően kívánják módosítani nevüket. Állítólag vannak olyanok is, akik elhalasztották a házasságkötést, hogy már az új névviselési szabályok alkalmazásával esküdjenek örök hűséget.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik