Belföld

Nem fizet a kormányzat – bajban a hazai IT-szektor

Elképesztő bejelentést tett szerdai sajtótájékoztatóján a Sun Microsystems Kft. A cégnek, illetve partnereinek 300 millió forinttal tartozik az egyik tárca, amely nem hajlandó fizetni.

Minderről Keresztesi János, a Sun magyarországi vezérigazgatója beszélt szerdán. A cégvezető elmondta, hogy miniszterek és államtitkárok mondták neki: nem fizetnek, és ha ez nem tetszik, a Sun forduljon bírósághoz. Keresztesi azonban szeretné ezt elkerülni.

A Sun sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a cég nincs egyedül a magyar informatikai piacon. A FigyelőNet is tudósított arról, hogy a közelmúltban Magyarországon járt a HP nemzetközi alelnöke. Akkor csak sejtették a szakmában, hogy tárgyalásain téma volt: fizessen végre cégének a magyar kormányzat. Ez azóta meg is történt a hírek szerint, más cégek azonban nem jártak ilyen jól. Az Econet – amely tőzsdei cég, és ezért nyilvános adatszolgáltatásra kötelezett – az elmúlt hetekben, hónapokban szintén közzétette, hogy egy állami megrendelését nem fizették ki.


A HP-tól a FigyelőNet megtudta: Peter Blackmore alelnök magyarországi látogatása nem volt összefüggésben semmiféle kormányzati fizetési problémával. Blackmore azért látogatott Magyarországra, hogy az itthoni és a regionális piac HP számára való felértékelődését jelezze, ezért találkozott politikai vezetőkkel. A HP-nak egyébként vannak kormányzati megrendelései, és ezek átfutási ideje valóban hosszabb a szoksásonál, de ezek az ügyek semmiféle összefüggésben nincsenek a nemzetközi vezetők látogatásaival – tudtuk meg. A HP-nál elmondták azt is, hogy cégüknek nem okoznak gondot az esetleges “hosszabb átfutási idők”, hiszen ismerik a kormányzati ügyek intézését.


Keresztesi János, a Sun vezetője a kormányzati nem fizetéssel kapcsolatban kijelentette: nem európai a jelenlegi helyzet, és az sem, hogy egyes cégek nagyon közel kerültek a politikához. Szerinte ez az egész informatikai szakmának sem tesz jót. Hozzátette: nem fél megtorló intézkedésektől, az APEH-nak ugyanis már külön szobája van cégénél, az állam pedig a tavaly novemberi-decemberi megrendeléseket nem fizeti ki. Idén egyetlen forint bevételhez sem jutottak a kormánytól – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik