Belföld

A Fidesz adócsökkentést sürget, az MSZP bízik a koalíciós békében

A magyar gazdaság versenyképessége nem javulhat adócsökkentések nélkül - hangsúlyozta Matolcsy György pénteken Budapesten. A koalíción belül még nem szünt meg a feszültség.

A Fidesz gazdaságpolitikai konferenciáján arra szövetkezett a legnagyobb vállalkozói szervezetekkel és az üzleti élet számos képviselőjével, hogy saját eszközeikkel igyekeznek rábírni a kormányt egy jelentős adócsökkentési csomag bevezetésére – közölte Matolcsy György volt gazdasági miniszter a tanácskozást követő sajtótájékoztatón.

A konferencián részt vettek többek között a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Ipartestületek Országos Szövetsége, a Fuvarozók Országos Szövetsége, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, az Amerikai Kereskedelmi Kamara vezetői, valamint számos jelentős magyar és multinacionális vállalat képviselői.

MSZP: nincs szakítópróba

“Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjának véleménye szerint alaptalan és felesleges a kormány (…) intézkedési javaslatai kapcsán koalíciós szakítópróbáról beszélni” – nyilatkozta Katona Béla szocialisták frakcióvezető-helyettese közleményében.

A politikus hangsúlyozza, a kormánypártok meg fogják találni “azt a megoldást, amelyik az ország és polgárai számára az adott körülmények között a legkedvezőbb lesz”.

Az SZDSZ válaszokra vár

Ezzel párhuzamosan Kuncze Gábor úggy nyilatkozott: Az SZDSZ továbbra is ragaszkodik az adócsökkentési elképzelések megvalósításához, és a jövő évi adótervekkel kapcsolatban kialakult koalíciós vita megoldására egyeztetéseket javasol.

Egy újságíró azt kérdezte: fenntartja-e azt az álláspontját, hogy ha nem történnek meg az általuk szükségesnek tartott adócsökkentő lépések, akkor felvetődik a kérdés, mi értelme van az SZDSZ koalícióban maradásának. “A kérdés természetesen létezik, merthogy a válaszok egyelőre nem érkeztek meg” – mondta az SZDSZ elnöke, hozzátéve, egy egyeztetési folyamatban mindig abból indul ki, hogy meg lehet találni a kölcsönösen megfelelő megoldásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik