Belföld

A Mol a nyerő Horvátországban

A horvát kormány privatizációs tanácsa nem fogadja el az OMV "last-minute" ajánlatát és a Molt fogja kihirdetni az INA-tender nyerteseként, értesült a Reuters. A Mol az INA 25 százalék plusz egy szavazatnyi részvény csomagjáért 505 millió dollárt ajánlott, az OMV eredetileg 420 milliót, de az osztrák cég kilátásba helyezte, hogy mégis magasabb árat fizetne, mint a Mol.

Horvát politikai értékelések szerint viszont a MOL Rt.-nek az INA horvát kőolaj- és földgáz-ipari vállalat egy részvénnyel több mint negyed része megvételére tett 505 millió dolláros magas vételárajánlata mögött a Yukos orosz konszern áll. Legalábbis ezt írta e heti számában a Nacional című zágrábi hírmagazin.

A horvát hetilap a Yukos belekeveredésének egyik jelét abban látta, hogy állítása szerint a MOL-nak többek között az oroszokhoz közelálló Davor Stern volt horvát gazdasági miniszter, az INA volt vezérigazgatója lobbizott. Egy másikat pedig abban, hogy a MOL nemrég kötelezte magát, hogy olajszükségletei 80 százalékát éppen a Yukostól szerzi be. A meglepően magas vételár-ajánlatot egy feltételezhetően olyan szélesebb körű stratégia részének tekintette Nacional, amelynek célja egyazon konszernbe tömöríteni a szlovák Slovnaftot, a magyar MOL-t, a horvát INA-t, valamint a román, a szlovén és a szerb olajvállalatot és azután e közép-európai konszernt drágán eladni egy nagy multinacionális társaságnak.

A zágrábi hírmagazin értesülései szerint az osztrák OMV a MOL esetleges visszalépésének esetére küldte el biztosítékul Ljubo Jurcic horvát gazdasági miniszternek azt az utólagos levelét, amelyben szintén vállalta, hogy állja az 505 milliós vételárat. Kissé bízva abban is, hogy a magyar cég esetleg nem fogja tudni a törvényszabta 15 napos határidőn belül befizetni a teljes összeget. De aligha feltételezhető, hogy a MOL az eddig titkolt INA dokumentumokban olyan vitás szerződésekre bukkan, amelyek alapján netalán árcsökkentést követelhet – írta a Nacional.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik