Belföld

Lengyel vodka az unióban – Zubrówka igen, Wyborowa nem

Lengyelország az EU-csatlakozás után is megőrizheti a Polska Wódka, a Zubrówka, a Wisniówka, a Krupnik és a Rosolis vodkamárka-neveket, viszont le kell mondania egyebek között a Wódka Wyborowa és a Wódka Luksusowa elnevezésről, tekintve, hogy ezek már más tulajdonát képezik.

A lengyel gyártók az unióban is megtarthatják a Polskie Wino Owocowe (lengyel gyümölcsbor) márkanevet (a “gyümölcs” jelző nélküli bor elnevezésre csak a szőlőből készült borok jogosultak). A Polish Cherry likőr is megmaradhat, mert Lengyelország területén, lengyel alapanyagokból gyártják, akárcsak az előbb felsorolt égetett szeszes italokat.

Az idén áprilisban életbe lépett új lengyel alkoholtörvény pontosan előírja a gyártás és palackozás alapelveit és azokat a büntetési tételeket, amelyekkel a szigorú normákhoz magukat nem tartó gyártók kénytelenek számolni. A törvény egyik fő célja a lengyel és az uniós előírások összehangolása.

A lengyel piacra csak az uniós követelményeknek megfelelően előállított és a minőségi paramétereknek eleget tevő alkoholfajták kerülhetnek. El kell tűnniük az olyan elnevezéseknek mint “ízű”, “stílusú” és egyebek, amelyek valamely minősített szeszes italhoz való hasonlóságot sugallnak a fogyasztónak. Az unióban pontosan meghatározzák a szeszes italok kategóriáit (például rum, whisky, brandy, borókapálinka, köménypálinka, ánizspálinka, bitter, likőr, tojáslikőr, stb.), és amelyik italféleség nem sorolható be egyik kategóriába sem, az csak “alkoholtartalmú ital” elnevezéssel forgalmazható.

A Lengyelországban, lengyel alapanyagból készült vodkákat Polska Wódka/Polish Vodka kiegészítő megjelöléssel is el lehet látni. Ezek közül a különféle ízesített vodkák a legismertebbek és legkedveltebbek, köztük a külföldiek körében talán legnépszerűbb Zubrówka, a vadbölények kedvelt eledeléből készített, fűszállal díszített bölényfű-vodka.

A törvény azt is pontosan meghatározza, hogy mennyi ideig és milyen feltételek között kell érlelni az egyes fajtákat. A whiskyt például legfeljebb 700 literes fahordóban és legkevesebb 3 évig kell pihentetni; a brandyt tölgyfahordóban egy évig szükséges érlelni, akárcsak a szőlőborból készült természetes vodkát.

A szeszes italok gyártására és palackozására a mezőgazdasági minisztérium ad engedélyt. A kérvényhez csatolni kell a minisztérium által megkövetelt egyéb okmányokat, köztük az adó- és a társadalombiztosítási hivatal, a közegészségügyi felügyelet, a tűzoltóság vagy a környezetvédelmi felügyelet igazolásait.

Ha a minisztérium tudomására jut, hogy a vállalkozó az engedélytől eltérő tevékenységet végez, hivatalból eljárást indít, amely az engedély visszavonásával végződhet. Ha viszont a gyártó megszegi az alapelveket, pénzbírság, szabadságkorlátozás, sőt akár szabadságvesztés vár rá. Jelentős mennyiségű alkohol engedély nélküli előállításáért 2 évig, ha pedig ez az elkövető fő megélhetési forrása, 3 évig terjedő börtön jár. Pénzbírság, szabadságkorlátozás vagy szabadságvesztés a büntetése annak is, aki etilalkoholt víztelenítve vagy finomítva szeszes italként forgalmaz. Fenti esetekben a hatóság emellett elkobozza a gyártáshoz használt eszközöket, akkor is, ha nem voltak az elkövető tulajdonában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik