Belföld

Románia nemzetállam marad, elutasították az RMDSZ javaslatát

A román alkotmányban változatlan formában megmarad a meghatározás, hogy Románia nemzetállam. A törvényhozók pártállástól függetlenül 238:23 arányban vetették el az RMDSZ javaslatát, hogy a román alkotmány első cikkéből maradjon ki a nemzetállamra történő utalás. Az RMDSZ javaslatát Varga Attila képviselő azzal indokolta, hogy a nemzetállam meghatározás ma már idejét múlta.

A PSD képviselői szerint Európában minden állam alapját a nemzetállam képezi. Az ellenzéki Demokrata Párt szerint az RMDSZ lehetetlent kért, hiszen a román alkotmány 148. cikkének értelmében nem lehet módosítani az alaptörvény első cikkét. (Az RMDSZ egyébként ennek a cikkelynek a módosítását is kezdeményezte román források szerint.)

Az RMDSZ nemzetellenes eszméket próbál becsempészni az alkotmányba. Lehet, hogy Önök más alkotmányt, más országot akarnak: távozzanak, hát Romániából – válaszolt a módosítási javaslatra a Nagy-Románia Párt képviselője.

A Nagy-Románia Párt kirohanását az RMDSZ képviselői felháborodással fogadták, és eljárást kezdeményeztek az őket távozásra felszólító Bolcas ellen. Helytelenítette a megnyilatkozást Valer Dorneanu kormánypárti házelnök is, aki ezzel egyidőben leszögezte, hogy a nemzetállam fogalmának törlését teljes összhangban utasították el az alkotmány módosítására felállított különbizottság tagjai is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik