Belföld

Zavarkeltő horvát újságcikk az INA magánosításáról

Zavarkeltő újságcikk jelent meg a Nacional című zágrábi hírmagazin e heti számában az INA horvát kőolaj- és földgáz-ipari vállalat magánosításáról.

Egy húsz éve külföldön tevékenykedő, főleg fegyverkereskedelemben ismert ellentmondásos horvát üzletember, név szerint Zvonko Zubak nyilvánosságra hozta, hogy a horvát kormányhoz érkező legjobb ajánlatnál legkevesebb 50 millió dollárral vagy 10 százalékkal többet hajlandó fizetni az INA egy részvénnyel több mint 25 százalékáért és vállalja, hogy 50 évig jótékonysági célokra fordítja a jövedelem 5 százalékát.

Érdekli az INA akár 80 százalékának azonnali megvétele is, mihelyt a horvát állam megszabja az eladási árat és az üzletkötés előtt akár 1 milliárd dollárt kölcsönözhet is Zágrábnak, ha érdeklődik a magyar MOL vagy az osztrák ÖMV ellenőrző részvénycsomagjának megvétele iránt.

Minderre Zubak kész írásban kötelezni magát a horvát kormány, a parlament vagy a köztársasági elnök előtt – írta a Nacional. Hivatalos reagálás nem volt még Zágrábban a cikkre, de megfigyelők szerint az akár új megvilágításba állíthatja Ivica Racan horvát miniszterelnöknek a horvát rádió egy hétfői műsorában elhangzott azon kijelentését, hogy a horvát kormány hamarosan dönteni fog az INA magánosításáról, ha elégedett lesz a legjobb ajánlattal.

Zubak állítása szerint nem gond, hogy már előrehaladott fázisában van az INA részvények eladására kiírt nemzetközi pályázat és a stratégiai partnerjelöltek szűkebb körébe a MOL RT., az ÖMV és a az orosz Lukoil jutott, mert a horvát kormány pártközi viszályok miatt eddig is számos esetben felelőtlenül megszegte a pályázati feltételeket.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik