Belföld

Szekszárdi hattyú – Szekszárdi Kékfrankos, 2000 Takler pince

Fantasztikus sikereket arattak az idei tavasz nagy napnyugati borversenyein a szekszárdi vörösborok. A szekszárdiak már tavaly ősszel elnyertek minden elnyerhetőt a honi nagy borversenyeken, most bizonyítást nyert, hogy nemzetközi mércével mérve is kiválóak.

A szekszárdi borászok sikere beleilleszkedik a magyar vörösborok általános fejlődési ívébe, színvonaluk az 1999-2000-es évjárattól ugrásszerű javulást mutat. Felhalmozódott egy akkora tudásbázis és tőke (amit a pincészetek fejlesztésének országos hulláma is mutat), ami lehetővé tette, hogy a magyar vörösborok nagy számban érjék el a nemzetközi színvonalat.


Szekszárdi hattyú – Szekszárdi Kékfrankos, 2000 Takler pince 1

Szekszárdi Kékfrankos, 2000 Takler pince

A kékfrankos Limbergerről és/vagy Blaufränkisch-ról magyarított kékfrankosra; a mitológia szerint Napóleon pénzéről kapta a nevét, amit a francia katonák számolatlanul szórtak, hogy hozzáférhessenek a pompás vörösborhoz. Lehet benne valami, most is nagyon tetszett nekik, Takler Ferenc 2000. évi Kékfrankos válogatását arannyal honorálták a bordói Wine Challenge-en. A kékfrankos ilyen kis megbízható, sváb karakter: becsületesen terem, savgerinces, nem finnyás, bírja a cúgot, de mindig délre vágyik, ami abból is látszik, hogy imádja a meleget, fürtje vállas, olykor ágas. Ma a legelterjedtebb fajta Magyarországon, belőle készül a vörös átlagbor. Ám lám ilyen komoly történetek is kihozhatók belőle, mint amilyet Taklerék bontottak ki a forró évjáratra, a dűlőszelektált termelésre, a tőkénkénti 2 kiló alatti hozamra és a 20 cukorfok fölötti, túléretten, október vége felé lezajlott szüretre támaszkodó alapanyagból. A kékfrankos Takler szerint kitörési pont lehet a magyar vörösborászat számára egy, a cabernet-k dominálta világban, és Szekszárd számára is, mely lám lassan kibontja szárnyait, és kiderül: a márványban benne van a hattyú szobra, csak le kell dobálni róla a resztlit.

Először Burgenland elől tűntek fel ilyen karakterű-színvonalú, bosszantóan nívós kékfrankosok, mint ez, de ez jobb, mert ég benne a szekszárdi nap. Taklerék bora, mely a Monarchia Gold Selection csúcsbor-halmaz tagja, lila élű, rubinszínű, illata gyümölcs és enyhe újhordó, ízben tartalmasság és mélység, az elegáns barrik és tannin egyensúlyban a tüzes, 12,7 százalék alkohollal és a hiánytalan savakkal, érintésnyi édesség, egyszóval nagy bor bontakozik ki a pohárból: a rút (rőt) kiskacsa kékfrankosból egy szekszárdi hattyú.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik