Belföld

PM-gyorsjelentés: lefelé módosított növekedési előirányzatok

Az idei növekedés a 3,5 százalékot is csak akkor érheti el, ha az év hátralévő részében mind a kivitel, mind a vállalati beruházások jelentősen növekednek - állapítja meg a Pénzügyminisztérium (PM) csütörtökön nyilvánosságra hozott gyorsjelentése.

Az év elején a PM még azzal számolt, hogy az idén a bruttó hazai termék (GDP) legalább 4 százalékkal, vagy annál gyorsabban bővül. Az eltelt hónapokban többször módosult az előrejelzés, és a legutóbbi prognózis szerint 2003-ban a GDP 3,5-4 százalékkal bővülhet.

A csütörtöki gyorsjelentés már a 3,5 százalékos GDP-növekedést is feltételesen irányozza elő.

A gyorsjelentés szerint míg a világgazdasági recesszió miatt a magyarországi vállalatok tavaly csökkentették készleteiket, az idén már kis mértékű készletfelhalmozás tapasztalható. Ennek ellenére a az exportpiacok a vártnál lassabban bővülnek, ezért a PM elemzői az ez évi kiviteli prognózist lefelé módosították, 5-7 százalékról 3-5 százalékra.

A kivitel lassabb növekedésével párhuzamosan valószínűleg az importbővülés sem lesz olyan dinamikus, így változott a behozatalra vonatkozó éves előrejelzés is. A minisztérium szerint az import az idén valószínűleg 5-7 százalékkal bővül a korábban prognosztizált 6-8 százalék helyett.

A minisztérium felfelé módosította az átlagkeresetekre vonatkozó prognózisát: a bruttó átlagkereset az idén 10-11 százalék helyett 11-12 százalékkal, a nettó átlagkereset 13-14 százalék helyett 16-17 százalékkal, az egy keresőre jutó reálbér 8 százalék helyett 10-12 százalékkal emelkedik.

A külkereskedelmi áruforgalom hiánya 4-4,5 milliárd euró, a folyó fizetési mérleg deficitje pedig 3,5-4 milliárd euró között alakul. A folyó fizetési mérleg hiánya eléri a GDP 5 százalékát, a korábban előrejelzett 4-4,5 százalék helyett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik