Belföld

Olcsóbb a románoknak Magyarország

Rohamosan megnő az ünnepek előtt a Magyarországon bevásárló románok száma a szomszédos ország alacsonyabb bolti árai miatt - írta szerdai számában az Evenimentul Zilei című román napilap.

Az egyik legnagyobb példányszámú román újság a közelgő ortodox húsvét alkalmával közölt riportot a Magyarországon bevásárló románokról. A lap szerint az ünnep közeledtével a magyarországi bevásárló központokat valósággal megrohanják a románok, akik között a határmenti térségben élők mellett egyre nagyobb számban találhatók a Magyarországtól viszonylag távoli vidékekről érkezők is.

A magyarországi és a romániai árak közti különbségek érzékeltetésére a román lap összeállított egy hevenyészett “húsvéti kosarat”. Ebből kiderül, hogy csokoládényulat, pulykasonkát, disznóhúst, margarint, lisztet és párizsit Magyarországon 15-60 százalékkal olcsóban lehet vásárolni, mint Romániában.

A lap szerint a bevásárló turizmus nem csak az ünnepek miatt jellemző, sok romániai munkanélküli biztosítja megélhetését abból, hogy a Magyarországon vásárolt árut odahaza eladja. Az Evenimentul Zilei szerint ennek a jelenségnek a román kormány csak akkor tud véget vetni, ha támogatásban részesíti a hazai termelőket. A román szalámi csak állami szubvencióval lehet olcsóbb a magyarnál – hangsúlyozta a lap, amely szerint a Magyarországról Romániába visszatérő gépkocsik csomagtartójának egyszerű átvizsgálásából kiderülne, miért mutat többletet Magyarország javára a két ország közötti kereskedelmi forgalom mérlege.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik