Belföld

Tőkebefektetések alakulása Magyarországon 2002-ben

Magyarországra tavaly 1.281 millió euró külföldi működő tőke érkezett, ami 18,3 százalékkal haladta meg a 2001. évi teljesítményt.

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter kiemelte, a fizetési mérleghiány ellentételezése szempontjából figyelemre méltó úgynevezett nem adóssággeneráló befektetések tavaly szerény mértékben növekedtek. „Annak ellenére is, hogy 2002-ben választási év volt, a világpolitikai és világgazdasági kilátások nem voltak kedvezőek, illetve az uniós csatlakozással összefüggésben új ösztönzőrendszerre váltott a tárca” – tette hozzá a miniszter.

A minisztérium összesítése szerint tavaly a nem adóssággeneráló finanszírozás nagysága 891 millió euró volt, szemben a megelőző évi 810 millió euróval. A múlt évben nőttek a részvénybefektetések. Ez azt mutatja, hogy megnyugtatóan hatott a tavaly ősszel meghirdetett új befektetésösztönző politika, a Smart Hungary.

Ez évre vonatkozóan Csillag István elmondta, az eddigi adatokból az látszik, hogy a tőkebefektetések növekedése folytatódik. „A kedvező trendet, ha nem is töri meg, de elnyújtja az iraki háború” – vélekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik