Belföld

Gazdagodik a főváros

Március végéig 40,2 milliárd forint iparűzési és 75 millió forint idegenforgalmi adó folyt be a fővárosban. A Világgazdaság keddi számában Deli Lajos, a Főpolgármesteri Hivatal adóügyosztályának vezetője nyilatkozott.

Deli Lajos elmondta, ebben az évben 127 millárd forint iparűzési adóval és 680 millió forint idegenforgalmi adóval számol az önkormányzat. Az iparűzési adót megosztják a főváros és a 23 kerület között. Budapesten 233 ezer vállalkozást tartanak nyilván, ennek 60 százaléka egyéni vállalkozó, 30 százaléka kis- és középvállalkozás. Tíz százalék a nagy cégek aránya, ám ezek fizetik be az iparűzési adó 85 százalékát. Tavaly nyolcezer új vállalkozás – döntően egyéni vállalkozó – jelentkezett be a budapesti adóhatóságnál.

Az, hogy a fővárosi adóalanyok közül hányan jelentkeztek be az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá, az május 31-i adóbevallásnál derül majd ki pontosan, a nyomtatványban ugyanis ezt fel kell tüntetni. Deli Lajos hozzátette, előzetesen 110 ezer vállakozóra számítottak, ami mintegy 680 millió forintos, tehát nem túl jelentős kiesést okozott volna az önkormányzatnak. Mivel azonban az egész országban nem éri el a 70 ezret az evások száma, így a fővárosiaké a becslések szerint 10-11 ezer körül lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik