Belföld

A Sky Teamhez csatlakozhat a Malév

Küszöbönáll, hogy a Malév csatlakozzon a Sky Team globális légiszövetséghez, ám ehhez a jelenlegi vezetés szakmai munkája is szükséges – közölte Váradi József vezérigazgató a Világgazdasággal.

A vezető szerint az iraki háború sem lassította le a tárgyalásokat. Váradi elmondta: már kiválasztották a szerintük legkedvezőbb privatizációs lehetőséget, és erről tájékoztatták a kormányt, amely a végső döntést meghozza.

A háború miatt 15-20 százalékos forgalomcsökkenésre számít a Malév, amely 2003-ra egymilliárd forintos veszteségtervvel számol, ám a háború további bevételkiesést okoz. A légitársaság tegnap egyébként viszszaállította közel-keleti járatait, mert már nem látja szükségesnek a szüneteltetést. Váradi azt is közölte: a napokban találkozik a pénzügyminiszterrel, valamint konzultál az ÁPV Rt. vezetésével, itt a lapunkban is nyilvánosságra hozott jelentésekről tárgyalnak majd.

Más légitársaságok ugyanakkor járat- és létszámcsökkentéseket jelentettek be. A Northwest és a Continental 10-12, míg az American járatainak hat százalékát leállítja, mindemellett a Northwest ötezer dolgozót elküld. Csődvédelmet kért az amerikai piacon 12. Hawaiian Airlines és a legrégebbi latin-amerikai cég, a kolumbiai Avianca. Hasonló sorsra juthat a világ legnagyobb légitársasága, az American Airlines, ha a következő hetekben nem tud megegyezni az alkalmazottakkal a fizetéscsökkentésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik