Belföld

27 év után megkezdődött a görög terroristák pere

Megkezdődött a perek pere – a görög sajtó így jellemzi azt a hétfőn indult bírósági procedúrát, ahol a November 17 terrorszervezet tizenkilenc tagját vádolják a legkülönbözőbb és legsúlyosabb bűncselekményekkel. A baloldali terroristákat 27 éve üldözte mindhiába a görög igazságszolgáltatás, aztán másfél évvel ezelőtt hirtelen másféltucatnyi gyanúsítottat vettek őrizetbe. Az amerikai lap, a The New York Times mindemögött homályos összefüggéseket sejt. Többek között felmerült, hogy a hatóságok az olimpiára készülve akarják bizonyítani, hogy Görögországban nem fenyeget majd terrorveszély senkit 2004-ben.

A November 17 terrorszervezet háborítatlanul gyilkolta huszonhét esztendőn keresztül áldozatait: külföldi diplomatákat lőttek le a nyílt utcán, fényes nappal. Aztán bankokat raboltak ki, több millió dolláros kárt okozva. Később rakétákkal lőtték a külföldi követségek épületeit. Első merényletüket 1975-ben a CIA görögországi első embere, Richard Welch ellen követték el Athénban. A CIA-állomásfőnököt további 22 görög és külföldi áldozat követte.

Mindezt a görög hatóságok tétlenül, de legalábbis tehetetlenül nézték a legutóbbi időkig. Ám tavaly júniusban Szavvasz Xerosz felrobbant egy saját maga által gyártott bomba következtében, s a rendőrség ezek után nagy lendülettel látott neki a nyomozásnak. 27 éves eredménytelenség után, a súlyosan megsebesült pireuszi bombarobbantó elfogása hihetetlenül felgyorsította az eseményeket. Három-négy nap alatt ugyanis 19 embert vettek őrizetbe, ők álltak most bíróság elé hétfőn.

A tárgyalás megkezdése előtt különleges biztonsági intézkedéseket foganaosítottak a hatóságok. Ehhez hasonló perre csak egyszer került sor Görögországban: akkor, amikor az 1967 és 1974 között hatalmon lévő katonai junta tagjait ítélték el. A két tárgyalás ugyanott zajlik, illetve zajlott: az ország legnagyobb börtönében, ott is egy különlegesen kialakított teremben. A bíróság ülésére kamerát vagy magnót, elektronikus felvételre alkalmas eszközt tilos bevinni.

A procedúrában 150 jogász vesz részt, további 120 újságíró kapott engedélyt a belépésre. 300 tanú meghallgatását tervezik, így legalább három hónapot vesz igénybe a hétfőn kezdődött tárgyalás.

A The New York Times szerint a tárgyalás valószínűleg számos kérdést megoldatlanul hagy majd: feltűnő ugyanis, hogy a hatóságok 27 éve semmit sem tudtak tenni a terrorcsoport ellen, majd tavaly június óta, nyolc hónap alatt hiretelen 19 gyanúsítottat szedtek össze az országban.

Egyedülállóak vagyunk – jellemzi a helyzetet az amerikai lapnak Alexandrosz Likurezosz, a görög parlament kozervatív képviselője. Ő egyébként jogászként több áldozat hozzátartozóját is képviseli a perben. Mi tartjuk az Eurpa-rekordot azzal, hogy valakit 27 éven át nem tudtunk letartóztatni – folytatta a honatya -, aztán újabb csúcsot döntöttünk azzal, hogy 3-4 nap alatt elfogtunk mindenkit.

Likurezosz szerint éppen ezért ki kellene vizsgálni, hogy miért nem történt semmi közel három évtizeden keresztül az ügyben, és kik a felelősek ezért. Sokak szerint az ügy összefügg azzal, hogy 1974-ben megdőlt a katonai junta, és ezután számos irat megsemmisült. Így a baloldali terroristák utáni nyomozás jelentősen nehezebbé vált a hetvenes-nyolcvanas években. A baloldali gerillákat ugyanis akkoriban inkább hősként, mint terroristaként kezelték.

Mások szerint viszont arról van szó, hogy a 2004-es olimpia előtt a hatóságok példát akartak mutatni, be akarták bizonyítani, hogy az ötkarikás játékok megrendezését nem fenyegetik terroristák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik