Belföld

Baromfitenyésztők tiltakoztak a svájci nagykövetség előtt

Mintegy 50-60 ember gyűlt össze kedden Budapesten a svájci nagykövetség előtt demonstrálva az ellen, hogy a Corona Baromfi Termelő, Feldolgozó és Kereskedelmi Kft. tulajdonosa számítások szerint több mint 400 millió forintos adósságot hátrahagyva cégét felszámolva elhagyta az országot.

Fel kívánjuk hívni a figyelmet arra, hogy a kétes üzleti tevékenységet folytató külföldi vállalkozók károkat okoznak annak az országnak is, amelynek állampolgárai, hiszen így romlik az adott ország megítélése Magyarországon – mondta az MTI-nek Koncz György, a Szentistváni Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke, szóvivő.

A pénzüket kérő baromfitenyésztők petícióját a svájci nagykövetségen átvették, és Rudolf Weisersmüller nagykövet ígéretett tett a szóvivőnek arra, hogy informálódik az ügyben, és tájékozódik arról, hogy tehet-e a termelőkért valamit.

Miközben a szóvivő a nagykövetség épületében kimerítő alapossággal tájékoztatta a nagykövetet a tenyésztők problémáiról, az elkeseredett tenyésztők egy záptojásokat tartalmazó kosár és egy kakasokat tartalmazó ketrec mellett várakoztak a sűrű hóesésben. Eközben többen is panaszkodtak, hogy több millió forinttal rövidítette meg őket a svájci vállalkozó, mivel nem fizette ki árujuk ellenértékét.

Koncz György az MTI-nek elmondta: januárban majdnem sikerült elkerülni a kft., a termelők számára anyagilag rendkívül hátrányos felszámolását, de utóbb Meinrad Odermatt, a kft. svájci tulajdonosa mégis felszámolást kért saját cége ellen. A szövetkezeti elnök szerint a baromfiiparban súlyos a helyzet, a tenyésztők több árut szeretnének eladni, mint amit a feldolgozók át kívánnak venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik