Belföld

A Roche megveszi a Disetronic Holdingot

A svájci Roche gyógyszergyár, megerősítve a hónapok óta terjedő piaci híreszteléseket, hétfőn bejelentette, hogy 1,6 milliárd svájci frankért megvásárolja az ugyancsak svájci Disetronic Holdingot.

A Disetronic Holding az inzulinadagoló készülékek második gyártója a világon. A felvásárlás megerősíti a Roche-t a cukorbetegség területén, és jelzi, hogy komolyan veszi ígéretét, amely szerint a gyógyszergyártásra és a kórismézésre akar összpontosítani. Korábban, tavaly már közölte, hogy eladja a vitamin- és a finomvegyipari részlegét.

A Rocher két nem szavazó Roche-részvényt és 670 svájci frankot ad minden egyes Disetronic részvényért. A teljes vételárból azonban 425 millió svájci frankot vissza fog kapni, amikor – az ügylet zárása után – a Disetronic Holding alapító elnöke és 34,5 százalékos tulajdonosa, Willy Michel visszavásárolja a Disetronic két termelő egysége közül a kisebbet, a megállapodás szerint. Az ügylet javítani fogja a Disectronic esélyét is a jobb tengerentúli, amerikai értékesítésre.

Elemzők hétfőn igen magasnak, de nem eltúlzottnak találták a Disectronic Holdingért fizetendő árat. A Roche becslése szerint az inzulinadagolók világpiaca évi 700 millió svájci frank, és átlagosan 11 százalékkal nő évente. A vállalat becslése szerint jelenleg 150 millió cukorbeteg van a világon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 2025-ben már 300 millióan szenvedhetnek ebben a betegségben világszerte.
[More on Bloomberg News]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik