Belföld

Elfogadták a visszaküldött salátatörvényt

Az Országgyűlés kedden 195 igen szavazattal, 121 nem ellenében, 3 tartózkodással ismét elfogadta az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot. A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, öt törvény érintő módosítás a kihirdetés után három nappal lép életbe.

Az Országgyűlés a kormánykoalíció támogatása, az ellenzék 121 nem szavazata mellett, három tartózkodással (Dr. Bóka István, Fidesz, Lasztovicza Jenő, Fidesz, Dr. Horváth Balázs, MDF) elfogadta az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot.


Az öt törvényt érintő módosítást Mádl Ferenc köztársasági elnök december 23-án megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. Mádl álláspontja szerint annak életbelépése hátrányosan érintené azokat, akik egyházi szociális intézményben kívánják igénybe venni a szociális alapellátásokat. Az Országgyűlés Hivatalának szakértője még az államfő intézkedését követően elmondta: az Országgyűlés nem köteles változtatni a normaszövegen, és amennyiben módosítás nélkül fogadják el, a köztársasági elnöknek második körben ki kell hirdetnie a törvényt.

A többség nem fogadta el Harrach Péter (Fidesz) módosító javaslatait, amelyekről a frakció kérésére szavazott az Országgyűlés, a hatálybalépésre vonatkozó előterjesztői módosító javaslatot ugyanakkor a képviselők nagy többsége támogatta. Ennek értelmében január elsejéig visszamenőlegesen kapják meg az érintettek a módosítás által érintett pénzbeli juttatásokat.

A zárószavazás előtt a vitában elhangzottakra reagálva Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszter kijelentette: mindent megtesznek annak érdekében, hogy az érintettek körében csökkentsék a módosításokkal kapcsolatos félelmeket, eloszlassák gyanakvásukat. Leszögezte: a módosítás nem korlátozza az egyházak intézményes szolgáltatási jogát és javul a finanszírozás is. Visszautasította, hogy a kormányzatot bármiféle hátsó szándék vezette volna akkor, amikor a szociális tárgyú törvényeket egy csomagban módosította. Csupán azt akarták, hogy a módosítások egységesen január elsején léphessenek életbe, és ne kelljen az öt törvényt külön-külön változtatni – hangzott el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik