Belföld

Soros Görgy bírálja az EU gazdaságpoltikáját

Soros György magyar származású befektető hétfőn a Davosi Világfórumon úgy vélekedett, hogy a nemzetközi piacokat az Irak elleni háború kilátása tartja bizonytalanságban. Ameddig a kérdés megoldatlan marad, addig a bizonytalanság és a piacok aggodalma is marad - fejtegette Soros György.

A milliárdos üzletember szerint a helyzet mihamarabbi
cselekvésre sürgeti Bush elnököt, akinek, ha szeretné újraválasztását, fel kell lendíteni az Egyesült Államok gazdaságát. Megjegyezte: az iraki probléma megoldáshoz Hans Blix(az iraki ENSZ fegyverzetellenőrzés vezetője) kell, mert nélküle úgymond Blair brit kormányfő nem tehet semmit, nélküle viszont Bush nem tehet. Blix jelentését hétfő késő este terjeszti az ENSZ biztonsági Tanácsa elé.

A tudósítások szerint Soros davosi sajtóértekezlete nagyobb érdeklődést váltott ki, mint Bill Gates Microsoft-elnök és Vincente Fox mexikói elnök közös sajtóértekezlete ugyanitt. A magyar származású, de aktív pénzalap-kezelési tevékenységgel már nem foglalkozó milliárdos az Európai Uniót Davosban bíráló szavakkal illette. Szerinte annak szigorú költségvetési politikája az infláció feletti ellenőrzésre összpontosít és nem eléggé a növekedés ösztönzésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik