Belföld

Ma sem várnak áttörést a tőzsdén

Mérsékelt forgalmat és enyhe ármozgásokat várnak csütörtökön a budapesti részvénypiacon a tőzsdei elemzők. Csaknem 30 pontos eséssel nyitott a BUX. A kezdő értéke 7814,19 pont volt.

A szakértők véleménye szerint a jegybank szerdai 100 bázispontos csökkentése a részvénypiacra nincs érzékelhető befolyással.

Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője szerint a nyitásban kisebb emelkedés valószínű, a nap további részében pedig az európai börzéket követheti a BUX. Hozzátette, hogy a külföldi tőzsdéken meglehetősen bizonytalan a hangulat, nincs határozott trend, a megjelenő vállalati hírek okoznak csak többnyire átmeneti árváltozásokat.

Kaposi Zsolt, az OTP Bank elemzője kis mértékű, vegyes ármozgásokat feltételez. Véleménye szerint a Matáv árfolyamára előbb-utóbb jótékony hatással lehet a nemzetközi piacokon a távközlési szektorban továbbra is uralkodó kedvező trend. Ugyanakkor a Mol piacán folytatódó lemorzsolódásra számít, mivel amíg nem ismertek a gázár-szabályozás pontos feltételei, addig a társaság gázüzletágának jövője továbbra is bizonytalan.

Vegyes irányzatú kereskedésben csekély emelkedéssel zárt csütörtökön a tokiói értéktőzsde vezető részvényindexe. A dollár árnyalatnyit erősödött a japán jenhez képest. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 2,58 pontos, százalékban elhanyagolható mértékű visszaeséssel 8609,17 ponton állt a kereskedés végén.

Gyengüléssel zártak szerdán a New York-i tőzsde irányadó mutatói az Intelnek arra bejelentésére, hogy idén csökkenti fejlesztő beruházásait, továbbá a decemberi termelői árak alakulására vonatkozó adatokra, valamint a Fed Bézs Könyv jelentésére. Az amerikai értékforgalmazói szövetség elektronikus Nasdaq piacának technológiai papírokkal telített Composite indexe 1438,80 ponton fejezte be a napot 1,52 százalék (22,19 pont) csökkenéssel. A 30 vezető iparvállalat DJIA mutatója 1,35 százalékkal (119,44 ponttal) 8723,18 pontra süllyedt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik