Belföld

Gyárat zár be Magyarországon a Salamander?

Akár 1300 embert is elbocsáthat a németországi Salamander konszern, amely leginkább cipőiről híres, a leépítések a magyarországi üzemeket is érinthetik - értesült a Stuttgarter Zeitung. A lap csütörtöki számában tette közzé információit.

A Salamander cipőágazatában 5400 munkatárs dolgozik, ebből háromezer a termelésben. A két legnagyobb üzemét a Salamander Magyarországon működteti, ahol kétezer munkatársat foglalkoztatnak. Amennyiben a szanálási koncepció legszigorúbb variánsa lépne életbe, az egyik üzemet bezárnák, akár 900 munkahely is megszűnhet. Valószínűleg bezárják a vinningeni cipőgyárat is – írta a Stuttgarter Zeitung.

Eldöntve azonban még nincs semmi. A stuttgarti újság információi szerint a vezetőség a felügyelő bizottság (tanács) csütörtöki ülésén terjeszti elő azt a szanálási koncepciót, amely a Salamander évek óta veszteséget termelő cipőágazatát ismét nyereségessé tenné. Nem csak a termelésből, az igazgatásból is kellene embereknek távozniuk: a kornwestheimi konszernközpontban az 500 munkahelyből 250-et megszűntetnének.

A Salamander tulajdonosa az Energie Baden-Württemberg (EnBW), 95,42 százalékos részesedéssel, s nemrégiben kifizették a kisrészvényeseket, hogy a céget, mint egészet könnyebben el tudják adni pénzügyi befektetőnek. Nincsenek veszélyben mindazok, akik Sioux-cipők előállításában vesznek részt. A konszern a cipőágazatában csak a Sioux és az Apolló márkával keres pénzt – írta a Stuttgarter Zeitung.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik