Belföld

A honatyáknak nem kell elszámolniuk a költségtérítéssel

Az eddigi gyakorlattal szakítva a parlament ezúttal sem a kötelező minimálbért, sem a köztisztviselők havi 33 ezer forintos illetményalapját nem emelte.
Ez akár őket is fájdalmasan érinthette volna, ám azzal, hogy ötről hatra emeltek egy, a képviselőkre vonatkozó szorzószámot, úrrá lettek a dilemmán: a befagyasztott illetményalap ellenére is a tervezett infláció négyszeresével, azaz 20 százalékkal emelhette a T. Ház a képviselői fizetéseket.

S miközben a köztisztviselők, közalkalmazottak alsó százezreinél kissé szorosabbra húzta a nadrágszíjat az államháztartás, a felső állami vezetők részére csaknem százszázalékos illetményemelést szavaztak meg a honatyák.

A képviselői tiszteletdíj alapdíjból és pótdíjból áll. Ez utóbbi azonban – különösen az adómentes költségtérítéssel – legtöbb esetben magasabb az alapdíjnál. Az alapdíj a 33 ezer forintos köztisztviselői illetményalap hatszorosa lett, vagyis a képviselők alapdíja 165 ezerről 198 ezer forintra emelkedett. Egy honatya legfeljebb két országgyűlési bizottság tagjaként részesülhet pótdíjban. A húszszázalékos béremelés arányosan növeli a bizottsági, frakcióvezetői, alelnöki pótlékokat is. Magyarán: a 198 ezer forintos alapdíj a többszörösével is “kiegészülhet”.
Az alelnökök illetménye a 356 ezer 400 forintos kiegészítéssel 554 ezer 400 forintra rúg.
[Magyar Hírlap]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik