Belföld

Izrael: jogsértő a szolgálatmegtagadás

Az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította hétfőn nyolc izraeli tartalékos katona beadványát, amelynek készítői azt remélték, hogy a bíróság jogossá nyilvánítja részleges szolgálatmegtagadó akciójukat.

A nyolc tartalékos katona tagja a Megtagadás Bátorsága elnevezésű, januárban létrehozott szervezetnek. Az akcióról a Népszabadság is beszámolt. A szervezet minden tagja (jelenleg 512 fő, csupa tartalékos) megtagadja a szolgálatot hazája hadseregében, ha az 1967-es izraeli-arab háborúban megszállt területekre vezénylik. Az ország más területén készek eleget tenni honvédelmi kötelezettségüknek. A szolgálatmegtagadók arra hivatkoznak, hogy a palesztin területek (a Gázai övezet és a Jordán folyó nyugati partvidéke) megszállva tartása ellentétes a nemzetközi joggal.

Döntésében a legfelsőbb bíróság leszögezte, hogy a katonának ott kell szolgálatot teljesítenie, ahova elöljárói vezénylik, nem áll jogában megválasztani, hol kíván és hol nem kíván szolgálni. A bírák ugyanakkor nem foglaltak állást abban a kényes ügyben, amellyel a tartalékosok a szolgálat részleges megtagadását indokolták, vagyis hogy ellentétes-e a nemzetközi joggal a palesztin területek megszállása – jelentette az AP hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik