Belföld

Tavasszal 51 törvényjavaslatot tárgyal a parlament

Összesen 51 törvényjavaslatot tárgyal majd az Országgyűlés a tavaszi ülésszakban a kormány jogalkotási programja alapján; az előterjesztések célja sok esetben az európai uniós jogharmonizáció.

A programból, amelyet a kormány eljuttatott a házelnökhöz, kiderül, hogy az 51 javaslatból egy – a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló – már a parlament előtt van, és mindössze három javaslatnak nem tervezik tavaszra a zárószavazását.

A kormányzati kezdeményezések többsége hatályos törvény, illetve törvények módosítását tartalmazza; az új jogszabályt létrehozó javaslatok között van a földgázellátásról, a magánnyugdíj-pénztári garanciarendszerről, az Országos Területrendezési Tervről, a Nemzeti Civil Alapprogramról és a biztosítási tevékenységről szóló előterjesztés. Ugyancsak törvény születik az orvosok és más egészségügyi dolgozók jogállásáról, az esélyegyenlőségről, valamint az állami jogsegélyezésről.

Jogszabályok az EU-csatlakozás miatt

Magyarország uniós csatlakozásával függ össze az európai parlamenti képviselők választására vonatkozó részletes szabályok megalkotása, a munka törvénykönyve újabb módosítása, a területfejlesztési törvény változtatása, valamint a fegyvertartás szabályozása. Az integrációs folyamat részét képezi a külföldi székhelyű vállalkozások fióktelepeiről szóló törvény, egyes iparjogvédelmi és szerzői jogi törvények, valamint a tőkepiacra vonatkozó jogszabály megváltoztatása.

A kormány szándékainak megfelelően a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. kifejezetten fejlesztési hitelintézetként való működését célozza az MFB-törvény módosítása. Várhatóan változik tavasszal a közoktatási, a szakképzési és a felsőoktatási törvény is: a módosítások – az MFB-hez hasonlóan – a kormányprogramban foglaltak végrehajtására vonatkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik