Belföld

Januártól földbirtokért életjáradék

Jövő év elejétől a hatvan évnél idősebb nyugdíjas földtulajdonosok – ha birtokuk egy hektárnál nagyobb, de húsznál kisebb – földjüket életjáradékra válthatják a Nemzeti Földalapnál. Az életjáradék alapja a vételár kétszerese lesz, a havi járandóság pedig az éves nyugdíjemelés százalékos értékével megegyezően emelkedik.

Január elsejétől az állam ajánlatot tesz azoknak a nyugdíjas földtulajdonosoknak, akik hatvan évnél idősebbek és egy hektárnál nagyobb, de húsz hektárnál kisebb területtel rendelkeznek, hogy birtokukat váltsák életjáradékra – olvasható a Népszabadságban. A tegnap megjelent kormányrendelet értelmében az életjáradék alapja a felajánlott terület vételárának kétszerese lesz, de nem váltható járadékra az a terület, amelynek vételára a hárommillió forintot meghaladja.

Az ügyletben a vevő a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) lesz, amely a vételárra külön rendelkezés alapján tesz ajánlatot. A rendelkezés szerint az alap a sajtóban és saját honlapján hirdetés formájában pályázati felhívást tesz közzé a földfelajánlásra, és a határidő nem lehet kevesebb hatvan napnál. A különös adásvétel során a vételárat nem egy összegben fizetik ki, hanem az eladónak élete végéig folyósított járadékként juttatják el.

Az életjáradéki szerződést az NFA köti meg a pályázóval, a kifizetést viszont a nyugdíjfolyósító szervezet kezdi meg az aláírást követő hatvan napon belül.

Az életjáradék nem örökölhető, viszont a fel nem vett életjáradék a jogosult halála esetén a hagyatékba kerül. Az életjáradék összege 2004-től kezdve minden év március 1-jétől a mindenkori nyugdíjemelés százalékos értékével egyező arányban emelkedik.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik