Belföld

Itthon még nincs igény a külföldi diplomára

Évente ezerötszáz külföldön szerzett diplomát honosítanak itthon, de ez csak töredéke a kint szerzett bizonyítványoknak - írja a Magyar Hírlap. A hazai elismertetés sok bonyodalommal jár, és meglepetésre a legtöbb magyar munkavállaló nem is szívesen alkalmaz külföldön tanult fiatalokat, mondván: túl képzettek, viszont híján vannak a tapasztalatnak. Ezért sokan a "nulláról kezdve" újból nekifognak immár hazai felsőfokú tanulmányaiknak.

A külföldön tanult, nyelveket kiválóan beszélő fiatalok úgy érzik, féltékenységből és félelemből tessékelik ki őket az ajtókon a cégek. A külföldi diplomák közül a nagy presztízsű, idehaza is általánosan ismert nevű egyetemeken – Harvard, Sorbonne, Cambridge – szerzettek itthon is kelendők. Ám ha egy kevésbé ismert egyetemről hoz valaki diplomát – még ha honosíttatja is -, a munkaadók inkább a hazai oktatásban végzetteket részesítik előnyben.

“A magyar piac még nem tudja felszívni a más kultúrákat ismerő embereket. Ha mégis sikerül itthon állást találniuk, akkor túl képzetteknek bizonyulnak a feladatokhoz. Kiváltképpen nehéz a helyzete annak, aki külföldön olyan végzettséget szerez, amelyet itthon nem ismernek, vagy még nem szerezhető meg” – mondja Dömötör Balázs, a Karrier.hu álláskereső weboldal ügyvezető igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik