Belföld

Medgyessy Moszkvába látogat

Hét éves szünet után először utazik Oroszországba hivatalos látogatásra magyar miniszterelnök. Medgyessy Péter december 18. és 20. között látogat Moszkvába, a külügyminiszter, a gazdasági miniszter és a földművelésügyi miniszter társaágában. A kormányfőt fogadja az orosz elnök és kormányfő is. A tárgyalások középpontjában várhatóan az orosz államadósság ügye és a második világháború alatt a Szovjetunióba szállított sárospataki református könyvtár kincseinek visszaszolgáltatása áll.

Medgyessy Péter miniszterelnök december 18-20. között hivatalos látogatást tesz Oroszországban – közölte a Népszabadság Gál J. Zoltán kormányszóvivő közleményére hivatkozva. A kormánydelegáció tagja Kovács László külügyminiszter, Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, valamint Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter lesz.

Medgyessy Pétert fogadja Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció elnöke. A magyar miniszterelnök tárgyalásokat folytat orosz partnerével, Mihail Kaszjanov kormányfővel. Találkozik Szergej Mironovval, az orosz felsőház, illetve Gennagyij Szeleznyovval, az Állami Duma elnökével és az orosz parlament frakcióvezetőivel.

A magyar miniszterelnök előadást tart a diplomáciai akadémián és ellátogat a moszkvai magyar turisztikai szimpóziumra is.

Kovács László külügyminiszter szeptember elején tárgyalt Oroszországban a kétoldalú kapcsolatok előmozdítása érdekében. Moszkvai látogatásán jelentette be, hogy december második felében, hét év után először utazik magyar kormányfő hivatalos oroszországi látogatásra.

A magyar külügyminiszter Moszkvában a második világháború idején Oroszországba hurcolt magyar műkincsekkel kapcsolatban kijelentette: fontos gesztus lenne, ha Moszkva visszaszolgáltatná a sárospataki könyvtár köteteit.

Kovács László a két ország közötti megoldandó problémák között említette a magyar külkereskedelmi deficitet. Csillag István gazdasági miniszter szeptember közepén járt az orosz fővárosban, ahol írásos javaslatot nyújtott át orosz partnereinek a jelenleg mintegy 400 millió dolláros orosz államadósság rendezésének jogi és technikai alapjairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik