Belföld

Hatvanmilliós bírság a BKV-nak és három hírlapkereskedőnek

Harminc-harminc millió forintra bünteti a versenytanács a BKV Rt.-t és három hírlapkereskedő céget.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa, versenyt korlátozó kartellmagatartás miatt a Budapesti Közlekedési (BKV) Rt.-t 30 millió, illetve három hírlapkereskedő céget további 30 millió forintra bírságolta – közölte a GVH sajtóosztálya csütörtökön.

A közlemény szerint, a GVH azért indított versenyfelügyeleti eljárást a BKV, a Hírker Rt., valamint a Buvahír Rt. ellen, mert felmerült annak a gyanúja, hogy a közöttük 2000. december 22. napjáig hatályban volt bérleti szerződésben, valamint e cégek és a Lapker Kft. között 2000. december 22-én létrejött bérleti szerződésben kikötött előbérleti jog versenyt korlátozó megállapodásnak minősül.

A GVH versenytanácsa megállapította: a vállalkozások által 1996. január 17-én megkötött megállapodás, miszerint a BKV csak a Hírker és a Buvahír hozzájárulásával létesíthet további újságos árushelyeket a közlekedési társaság területén, versenyt korlátozó megállapodásnak minősül.

A versenytanács szerint ugyancsak versenyt korlátozó a négy cég között 2000. december 22-én létrejött megállapodásban kikötött előbérleti jog is.

A kivetett bírság mellett a versenytanács eltiltotta a vállalkozásokat a versenyt korlátozó rendelkezések további alkalmazásától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik