Belföld

Újra összehívják a Defend taggyűlését

Újra összehívják a Defend taggyűlését; Csintalan Sándor, a cég kisebbségi tulajdonosa ugyanis vitatja a december 3-i taggyűlésen hozott döntések jogszerűségét - írja az origo.hu. Csintalan úgy véli, formai okok miatt nem szabályosan hozták a kft. felszámolásáról hozott határozatot.

A Defend többségi tulajdonosa, az MFB szabályosnak tartja a végelszámolásról hozott döntéseket, de hajlandó megismételni a hónap végén a taggyűlést. Álláspontján pedig nem kíván változtatni.

Alkotmányos jogokat sértettek?

Jogi szakértők szerint a Defend jelenlegi vezetése jogosulatlan adatkezelés vétségét, adott esetben bűntettét követhette el akkor, amikor a társaság dolgozóiról adatokat adott át a konkurens Group 4-nek – írja a Magyar Nemzet. Székely Jenő, a Defend Vas megyei kirendeltségének értékszállítási és ATM-üzemeltetési vezetője elmondta, hogy a december 3-án megtartott sorsdöntő taggyűlést követően a társaság vezetése felrendelte Budapestre az összes megyei vezetőt. Előttük az egyik ügyvezető megerősítette, hogy folynak a tárgyalások a Group 4-gyel a Defend eladásáról, s közölte azt is: a potenciális vevőnek átadta a defendes dolgozók névjegyzékét. Székely Jenő levélben kért választ a Defend ügyvezetésétől, hogy milyen alapon szolgáltatták ki a dolgozók nevét, illetve milyen szempontok alapján döntik el, kit vesz majd át a Group 4. Kecskeméti Sándor, a Group 4 ügyvezetője a Magyar Hírlap kérdésére kijelentette: ha egy munkáltató munkát szerez a piacon, akkor szíve joga eldönteni, hogy kivel dolgozik együtt és kivel nem.

A volt ügyvezetúő szerint a december 3-i rendkívüli taggyűlés összehívása többek között azért volt szabálytalan, mert ehhez a tulajdonosok százszázalékos hozzájárulása kellett volna, illetve, mert a meghívók kézbesítése és a taggyűlés között túl kevés idő telt el.

Az újabb, rendkívüli taggyűlést december 28-án tartják, ugyanazokkkal a napirendi pontokkal, mint a december 3-i összejövetelt, vagyis ismételten a cég végelszámolása lesz a legfontosabb téma.

Csintalan Sándor bízik abban, hogy a tulajdonosok álláspontja addigra megváltozik és így nem szűnik meg a Defend. Ezért a következő hetekben a parlamenti pártok frakcióit, a parlament nemzetbiztonsági bizottságát és a közpénzügyi államtitkárságot próbálja meggyőzni arról, járjanak közbe a többségi tulajdonosoknál: ne szüntessék meg a céget.

A Defendben két állami vállalat: a Magyar Fejlesztési Bank és a Magyar Posta, valamint a Csintalan Sándor érdekeltségi körébe tartozó VIB Kft. rendelkezik tulajdonnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik