Belföld

Volán-sztrájk lehet január 6-án

Amennyiben a tulajdonos ÁPV Rt. nem ad megfelelő választ a Volán buszvezetők azon követelésére, hogy keresetüket a nemzetgazdasági átlagkeresethez igazítsák, úgy a sofőrök január 6-án hajnalban figyelmeztető sztrájkot tartanak. Az emelés 26,4 százalékos bérfejlesztésnek felelne meg, és kilencmilliárd forintba kerülne.

Ha december 12-éig a tulajdonos ÁPV Rt. nem ad megfelelő választ a Volán-buszvezetők jövő évi bérfejlesztési igényére, akkor január 6-án hajnali fél öttől kétórás országos sztrájkot tartanak. A Közúti Közlekedési Szakszervezet kongresszusán született döntésről Inokai Géza, a KKSZ elnöke beszélt a tanácskozás után.

Elmondta: megfelelő válasznak a járművezetők nemzetgazdasági átlagkeresethez való igazítását tekintik, ami járművezetőként 29500 forint havi keresetnövekedés lenne. Ez 26,4 százalékos bérfejlesztésnek felelne meg, ami az államnak kilencmilliárd forintjába kerülne.

A KKSZ elnöke elmondta: ha a január 6-i munkabeszüntetés nem vezet megállapodáshoz, akkor további sztrájkokat hirdetnek. A sajtótájékoztatón Inokai Géza elmondta, a Volán-buszok vezetőinek keresete 20 százalékkal marad el a nemzetgazdasági átlagtól. Jelenleg egy autóbuszvezető bruttó 110 ezer, nettó 70 ezer forintot keres, és meglehetősen nehéz munkakörülmények között dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik