Belföld

Megugrott a nyugdíjpénztári befektetések összege

Az idén az első háromnegyed év végén a nyugdíjpénztárakban nyilvántartott 688,2 milliárd forintos vagyon 182 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbit - áll a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének első háromnegyed éves összesítésében. A nyugdíjpénztári vagyonnak a háztartások bruttó pénzügyi vagyonán belüli aránya a negyedév végére 8,4 százalékot tett ki, ez 1,3 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban.

A nyugdíjpénztárak portfóliójában lévő állampapír-állomány tavaly szeptember végén 390 milliárd forintra rúgott, a nemzetgazdaság összes állampapír-állományából 6,8 százalékkal részesedett. Előzetes adatok alapján a PSZÁF valószínűsíti, hogy az idén szeptember végén az állomány elérte az 520-530 milliárd forintot, így a teljes állomány 8,5 százalékra nőtt. A nyugdíjpénztárak portfóliójában lévő részvényállomány alacsony, a nemzetgazdasági teljes állománynak mintegy 2 százaléka.

A június végi adatok szerint 56 milliárd forintra csökkent június végén a részvények állománya az egy évvel korábbi 60 milliárd forintról és várhatóan szeptember végén éri el újra a 60 milliárd forintot. A magánnyugdíjpénztári szervezetek befektetéseinek nyilvántartási értéke 353,5 milliárd forintot, piaci értéke pedig 356,9 milliárd forintot tett ki szeptember végén, ami a 2001. év végihez képest 24,9 százalékos, az egy évvel korábbihoz képest pedig 45,3 százalékos vagyongyarapodást jelent. A harmadik negyedév végén a szektorban nyilvántartott vagyon 79,1 százalékát az öt legnagyobb magánnyugdíjpénztár koncentrálta. A magánnyugdíjpénztárak száma szeptember végére 19-re csökkent. Taglétszámuk a harmadik negyedévben 1500 fővel nőtt, szeptember végén 2,239 millió főt tett ki. Az öt legnagyobb, 200 ezer főnél nagyobb taglétszámmal rendelkező pénztár koncentrálta a tagság 81,9 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik