Belföld

Évi százmilliárd katonai fejlesztésre

Tízéves költségvetési tervet készít jövőre a HM – tudta meg a Napi Gazdaság. A jövőben folyamatosan növekszik a GDP-arányos költségvetés, az ebből eredő növekményt a tárca fejlesztésekre fordítaná. Erre a célra – az üzemeltetési beszerzéseket nem számítva – jövőre 15 milliárdot szánnak, ami a katonai büdzsé mintegy 5 százaléka; az arányt 2006-ra 30 százalékra emelnék.

Tízéves költségvetési tervet készít jövőre a Honvédelmi Minisztérium – mondta a Napi Gazdaságnak Zámbori Mihály védelemgazdasági helyettes államtitkár. A NATO-ban egyébként ugyancsak hosszú távú – a kormányzati ciklusokhoz nem igazodó – 6 éves tervezés van érvényben, amiben a HM is részt vesz. Ugyanakkor a pénzügyminisztérium a szaktárcától bekért egy 2006-ig – a kormányzati ciklus végéig – szóló költségvetési tervet is. A tízéves költségvetést a jövőre induló védelmi tervezési rendszer segítségével készítik el.

A jövőben a honvédelmi tárca GDP-arányos költségvetése folyamatosan növekszik. A növekményt a minisztérium fejlesztésekre és laktanyarekonstrukcióra fordítaná – tuda meg a lap Zámbori Mihálytól. Mivel maga a bruttó nemzeti össztermék is növekedik, s ennek egyre nagyobb részét kapja meg a HM, így a fejlesztésekre elkölthető összeg 2006-ig lapunk számításai szerint jóval meghaladhatja a százmilliárd forintot, míg a későbbiekben ez akár évente is elérheti a 100 milliárdot. Jövőre a beruházásokra azonban csak 15 milliárd forintot körüli összeget fordítanának, azaz a 309,5 milliárd forintban megállapított büdzsé 4,8 százalékát. Ezen belül például vegyvédelmiképesség-fejlesztésre, illetve a gépjárműtenderre szánnak nagyobb összegeket, ez utóbbira várhatóan 3-4 milliárd forintot költ el a tárca. A fejlesztési pénzek 50-50 százalékban oszlanak meg a légierő és a szárazföldi alakulatok között. Ebbe viszont nem számolják bele a már futó Gripen-programot, a hadsereg működtetéséhez szükséges beszerzéseket és beruházásokat, így sem a szárazföldi egységek haditechnikájával, sem a MiG–29-es vadászgépekkel kapcsolatos költségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik