Belföld

Londoni elemzők: továbbra is gondot okoz az ikerdeficit

A folyó fizetési mérleg októberben 264 millió euró hiánnyal zárt, az első tíz havi deficit 2,734 milliárd euró volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank kedden az előzetes adatok alapján. A megkérdezett londoni befektetési elemzők a külföldi piaci konszezusnál valamivel jobb negyedéves adat ellenére is kiemelték a változatlan ikerdeficit-problémát. A 3,4 százalékos harmadik negyedévi GDP-bővülést önmagában jónak nevezték, továbbra is kiegyensúlyozatlannak tartják azonban a magyar gazdaság növekedését.

Adam Slater, a Credit Agricole Indosuez feltörekvő piaci stratégája szerint az októberi folyó mérlegen belül az export-import elem most kedvezőbb, mint az elmúlt hónapokban – mind a behozatal, mind a kivitel értéke 20 százalékkal nőtt éves összevetésben, vagyis az importnövekmény ezúttal nem előzte meg az exportét. Ezzel együtt is azonban úgy tűnik, hogy az év végi teljes évi folyómérleghiány el fogja érni a GDP-érték 6,5 százalékát. Az előző napi államháztartási adatokkal együtt világos, hogy a magyar gazdaság jelentős ikerdeficit-problémával küszködik, amely nem enyhül – mondta az elemző.

Dwyfor Evans, a Bank of America londoni befektetési részlegének térségi elemzője szerint is változatlanul az ikerdeficit-probléma a fő gond. Ez korlátozza a belátható időn belüli további jelentősebb kamatcsökkentések esélyét – mondta. Hozzátette ugyanakkor: ha a valutauniós jegybank (ECB) a héten végrehajtja a sokak által várt fél százalékpontos kamatcsökkentést, az MNB december 16-án “szintén megmozdulhat”, feltéve, hogy a várt ECB-kamatcsökkentésre az euró/forint reagál. Ha azonban nincs, vagy csak igen korlátozott lesz a forint erősödése az euróhoz képest – vagyis ha a forint nem erősödik legalább 236,00/50 forint/euróig -, akkor nem várható kamatcsökkentés a magyar jegybank részéről – mondta Evans.

A harmadik negyedévi GDP-adatról a Bank of America elemzője azt mondta, hogy az valamelyest meghaladta a ház által várt mértéket – a BoA 3,3 százalékkal számolt -, de a tényleges adat is összhangban van azzal, amit előzőleg az ipari termelés és a hazai fogyasztás sejtetett. Evans szerint a harmadik negyedévi bruttó állóeszköz-beruházási adatok arra utalnak, hogy a negyedik negyedévben is hasonló szinten stabilizálódik a növekedés, ami egész évre 3,2 százalékos ütemet valószínűsít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik