Belföld

A diákok 90 százaléka nem ismeri a jövő évi felvételi rendszert

A középiskolások 90 százaléka nem ismeri a 2003-as felvételi eljárás részleteit - derül ki a Felsőoktatási Információs Szolgálat és a Marketing Centrum közös felméréséből. A vizsgálat során a jövőben biztosan felvételiző, 10., 11., 12. évfolyamra járó diákok felvételivel kapcsolatos tájékozottságát, illetve motivációit kutatták.

A kérdőíves felmérés során 387 középiskolából több mint 12 ezer biztosan felvételiző diákot kérdeztek meg. A kutatás rámutatott: a diákok 90 százaléka nem ismeri a szakcsoportos besorolás részleteit, a felvételire készülő tanulók 29 százaléka pedig nem is hallott a felvételi rendszer változásáról. A válaszadók 61 százaléka ugyan tud a reformról, de annak pontos részleteit nem ismeri. A megkérdezetteknek csupán 10 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ismeri az összes szakcsoportot és pontosan tisztában van azzal is, ez miként hat a felvételi vizsgáira, illetve a felkészülésre. A hozott és szerzett pontokkal kapcsolatos változásokról 67 százalék hallott, de a részleteket nem ismeri. A megkérdezettek 70 százaléka hallott arról, hogy nyelvvizsgáért lehet pluszpontot kapni, de azt, hogy pontosan mi mennyit ér a felvételinél, csak 23 százaléka tudta a diákoknak.

A tanulók 83 százaléka volt tisztában azzal, hogy a jelentkezési lapokat március 1-jéig kell leadni. Arról, hogy 2003-tól már nem lehet felvételi vizsga nélkül bejutni felsőoktatási intézménybe, a jövőre érettségizők 87 százaléka hallott, míg a 2004-ben maturálók körében 79 százalékos volt ez az arány. A kétszintű érettségi 2005-ös bevezetéséről a jövőre végzős diákok közül 80 százalék, a 2004-ben maturálók közül 79 százalék hallott. A közép- és felsőfokú szakképzésről mint lehetséges továbbtanulási formákról a diákok 63 százaléka hallott, de pontosan nem tudja, hogy az mit is jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik