Belföld

Uniós félelmek a balkáni terrorizmussal szemben

A délkelet-európai szervezett bűnözés elleni harcban az európai országok együttműködését sürgetik Londonban. Az unió eddig a határellenőrzésben nyújtott a balkáni országoknak hatékony segítséget.

A balkáni térség az illegális bevándorlás, a kábítószer-kereskedelem, az ember- és fegyvercsempészet világméretűvé hatalmasodott üzletágának európai előszobájává vált – jelentette ki David Blunkett brit külügyminiszter egy hétfőn kezdődött, nemzetközi konferencián. Legyőzni csak a térségbeli államokkal folytatandó szoros, együttes fellépéssel lehet, építkezve az Európai Unió égisze alatt elkezdett közös programokra. A nemzetközi terrorista hálózatok okozta veszély miatt a brit külügyminiszter létfontosságúnak nevezte a hatékony együttműködés kialakítását.

A brit kormány kezdeményezésére az Európai Unió védnöksége alatt összehívott tanácskozáson 57 ország belügy-, igazságügy- és külügyminiszterei, számos nemzetközi szervezet képviselői vesznek részt. Magyarországot Lamperth Mónika belügyminiszter képviseli.

Blunkett rámutatott arra, hogy a határellenőrzés erősítésére Boszniában beindított programmal mostanra sikerült 90 százalékkal visszaszorítani a térségbeli illegális bevándorlást a szarajevói repülőtéren keresztül. Az Albániának nyújtott határellenőrzési segítségnyújtás keretében 650 ezer fegyvert foglaltak le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik