Belföld

Hat alkotmánymódosító javaslat kerülhet a parlament elé

Az EU-csatlakozással összefüggő alkotmánymódosításhoz benyújtott ellenzéki módosító javaslatok közül hatot támogatott pénteki ülésén az Országgyűlés európai integrációs bizottsága.

Az elfogadott javaslatok közé tartozik Salamon László (Fidesz) indítványa a preambulum elhagyására, valamint Herényi Károly és Ékes József (MDF) javaslata, amely arra vonatkozik, hogy a kormány és az Országgyűlés közötti egyeztetés rendjét európai integrációs ügyekben külön törvény szabályozza. Támogatta a bizottság azokat – a szintén Herényi és Ékes nevéhez fűződő – pontosító megfogalmazásokat is, amelyek alapján a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező nagykorú állampolgárok lehetnek választhatóak és választók az önkormányzati, illetve az európai parlamenti választáson.

A testület többsége és a kormány képviselője, Fazekas Judit igazságügyi helyettes államtitkár elvetette Salamon László azon módosító javaslatát, amely nem tenné lehetővé egyes, a magyar alkotmányból eredő hatáskörök átengedését az EU részére, csupán azok közös gyakorlását a többi tagállammal. Szabó István, Rácz Róbert (Fidesz) és Herényi Károly ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy csak két olyan EU-tagállam van, ahol a közösségi jogelveket a hazai alkotmány fölé helyezik.

Fazekas Judit válaszában kifejtette: az uniós intézmények működésére tekintettel az a korrekt megfogalmazás, ha a jogkörátengedés lehetősége szerepel az alkotmánymódosításban. Elmondta, hogy például az Európai Bizottság vagy az Európai Közösségek Bírósága olyan intézmények, amelyekben a közös joggyakorlás nem igazolható egyértelműen, hiszen a döntések során nem a tagállamok képviselői, hanem független, semleges személyek határoznak.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: Portugália és Franciaország kivételével valamennyi tagállam alkotmánya tartalmazza, hogy nemzetközi szerződésekkel átengedi a hatáskörök gyakorlását az EU-nak. Hozzáfűzte, hogy a portugál és a francia alkotmányban is található rendelkezés a közösségi jog közvetlen érvényesülésére a nemzeti jogrendszerben. Az IM képviselője néhány elutasított ellenzéki módosító indítvány kapcsán jelezte, hogy átfogalmazással támogathatóvá tehetőek, illetve esetükben található kompromisszumos megoldás.

Ez utóbbiak közé sorolta a népszavazás időpontjának kérdését, amelyet a kormányelőterjesztés az Országgyűlésre bízna. Megtárgyalta a bizottság a 2003. évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok közül az EU-integrációval összefüggőeket, amelyek közül mindössze egy – technikai jellegű – beadványt támogatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik