Belföld

Olcsó lesz a kézzel sodort cigaretta

Felborulhat a hazai dohánypiac, ha a kormány eredeti elképzeléseinek megfelelően csak három százalékkal emeli a vágott dohány jövedéki adóját. A fogyasztó által saját kezűleg sodort cigaretta ugyanis jóval olcsóbb lesz a gyárinál, aminek komoly egészségügyi, költségvetési és piaci hatása lehet.

Egy apró jogalkotói figyelmetlenség miatt a cigaretta jövedéki adójának jövő évi emelését követően felborulhat a magyar dohánypiac. Mint ismeretes, a kormány döntése értelmében a gyáraknak 2003 áprilisától a jelenlegi 4200 forint helyett ezerszálanként 4950 forint tételes, illetve 18 helyett 20 százalékos jövedéki adót kell befizetniük a költségvetésbe. Ennek hatására a legkedveltebb árkategóriájú cigarettafélék ára dobozonként 315 forintról 352 forintra nőne.

Elképzelhető, hogy a drasztikus cigarettadrágulás hatására a fogyasztók egy része áttér az olyan cigarettahelyettesítő cikkek vásárlására, mint amilyen a vágott dohány. A döntést különös módon maga a kormány könnyíti meg, hiszen a költségvetési törvényjavaslat szerint e termék adója mindössze három százalékkal emelkedik. Ez pedig azt jelenti, hogy a cigaretta és a vágott dohány adóterhelése között jelenleg meglévő hatszoros különbség tovább nő. Magyarán: a gyári cigaretta sokkal drágább lesz a kézzel sodrottnál.

Még az is elképzelhető, hogy a határokon túlról is Magyarországra járnak majd vágott dohányért, hiszen ha a jelenlegi elképzelések valósulnak meg, e termék egész Európában nálunk lesz a legolcsóbb.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik