Belföld

Németh Imre az üzletrészeladásokról

A Medgyessy-kormány már foglalkozott az üzletrész-kérdéssel és a költségvetési lehetőségek keretei között eleget kíván tenni az ombudsmani felhívásnak - mondta hétfőn este Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Lenkovics Barnabás jelentésére reagálva.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lehet különbséget tenni az üzletrész-tulajdonosok között, tehát azonos módon kell felvásárolni valamennyi üzletrészt. Az agrártárca vezetője rámutatott: a kormány határozata – alapvetően a társadalom igazságérzete miatt és a választási ígéretei nyomán – megelőzte az ombudsmani állásfoglalást.
– Egy kis lépést már tett is ez irányban a kormányzat – jelezte a miniszter.

Tájékoztatása szerint azon külső és nyugdíjas szövetkezeti tagok ugyanis, akik valamilyen ok miatt kimaradtak az üzletrészek megvásárlásából, hozzájuthatnak a pénzükhöz, mivel ezek kifizetését a kormány már jóváhagyta.
– Ez mintegy 160 millió forintos összeget képvisel, és egy kisebb problémát orvosol – közölte Németh Imre.

A jövő évben megkezdődik azon üzletrészek értékesítése, amelyeket már megvásárolt az állam, mintegy 63 milliárd forint értékben. Németh Imre jelezte: az erre vonatkozó elveket már elfogadta a kormány, vagyis a jövő év első felében ez a folyamat megkezdődik.

A vásárlásoknál a szövetkezeti tagokat, a szövetkezettel szerződéses kapcsolatban állókat, továbbá magukat a szövetkezeteket kívánják kedvezményes vásárlási lehetőséghez juttatni.

A miniszter tájékoztatása szerint a jövő év második felében a már felszámolt szövetkezetek üzletrész-tulajdonosainak kárpótlására kíván jogszabályt alkotni a kormányzat egy méltányos értékben. A rákövetkező két évben pedig azon alanyi jogú üzletrész-tulajdonosoknak készül vételi ajánlatot tenni az állam, akik valamilyen okból kimaradtak az üzletrészek megvételéből.
– A számítások szerint ehhez a folyamathoz mintegy 70 milliárd forintra lesz szükség – tájékoztatott az agrárminiszter.

Németh Imre aláhúzta azt is: az ombudsmani vizsgálat megállapításai teljesen egybecsengenek az Alkotmánybíróság 2000-es döntésével, amellyel az első törvényként elfogadott üzletrész-kifizetésre vonatkozó jogszabályt az elsőtől az utolsó betűig megsemmisítette.

Németh Imre szerint ugyan az Alkotmánybíróság állást foglalt abban, hogy az üzletrész-tulajdonosok között nem lehet különbséget tenni, de az alkotmánybírósági döntést az Orbán-kormány lényegében semmibe vette, s 2000-ben a mezőgazdaságban jelentkező jelentős problémák nyomán piaci alapon elindította az üzletrész-felvásárlást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik