Belföld

Előrehozott választások lehetnek Romániában

A román kormánypárt vezető politikusai elhatározták, szorgalmazni fogják, hogy előrehozott törvényhozási választásokat tartsanak jövő év szeptemberében, a rendes időpontnál több mint egy évvel korábban.

A szociáldemokrata párt politikusai szerint ennek legnagyobb előnye az lenne, hogy a választások utáni új parlament és kormány végigviheti a tárgyalásokat Románia EU-tagságáról, és kiteljesítheti a folyamatot 2007-ben, amikorra is Bukarest szándéka szerint az ország az európai közösség tagjává válhatna. A kormánypárt arra számít, hogy fölényesen megnyeri a jövő évben tartandó választásokat. Ekkor ugyanis még erőteljesen hatna a Románia szinte biztosra vehető NATO-tagságával elért siker. A legutóbbi felmérés szerint a kormánypárt a szavazatok 41,6 százalékára számíthat, míg az ellenzéki demokraták és liberálisok együttesen is alig haladják meg a 20 százalékot.
A nagy kérdés az, mit szól mindehhez Ion Iliescu államfő, aki eddig ellenezte az elképzelést. A dolgok jelenlegi állása mellett ugyanis előrehozott választások esetén gyakorlatilag kiszorulna a politikai életből – írja a Magyar Hírlap.

Az RMDSZ úgy véli, nem nyerne és nem is veszítene a választások előrehozásával, de egyelőre nem látja ennek értelmét. Egy ilyen lépést legfeljebb a Nagy-Románia Párt háttérbe szorítása indokolna, ám erre nincsen semmilyen garancia – vélik Markóék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik