Belföld

Hirtelen visszaesésre számítanak a befektetők Németországban

A német befektetők és elemzők várakozását kifejező és a ZEW gazdaságkutató intézet által közölt index most novemberben 16 hónap óta a legkisebb értéket jelzi, s ebből sokan arra következtetnek, hogy határozottan nőtt a recesszió veszélye Németországban.

A mutató ugyanis gyakorlatilag összeomlott, mivel az októberi 23,4 pontról 19,2 pontot zuhanva 4,2 pontra jutott el, azaz a befektetői és elemzői várakozások rendkívül borúlátóak, úgy érzékelik, hogy a német gazdaság hirtelen süllyedése következhet. Előzetesen is a mutató romlására számítottak, arra, hogy az éppen csak 20 pont fölé jut majd.

A befektetőket nem csupán a globális politikai és gazdasági bizonytalanság aggasztja, hanem az EKB-nak a kamatok változatlanságáról hozott döntése, azaz a német gazdaság nem kapott az euróövezet bankjától semmilyen támogatást.

Elemzők szerint a ZEW index jelentősége akkor nyer majd megerősítést, amikor a legrangosabb német gazdaságkutató, az Ifo intézet is kiadja az üzleti klíma változásáról a maga mutatóját. Általában a ZEW mutató irányát követi – jegyzi meg a Reuters hírügynökség jelentésében. A ZEW mutatót 300 befektető véleménye alapján számolják, az Ifo indexéhez 7 ezer vállalkozó szolgáltat adatot.
[More on FT.com]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik