Belföld

Harmadik negyedév – gyorsjelentésdömping

Az eddig megjelent gyorsjelentések összességében meghaladják a várakozásokat, de a BÉT igazi mozgatórugóinak számai még váratnak magukra.

Szokás szerint a Richter nyitotta a gyorsjelentések közlésének sorát, még október végén, ráadásul kellemes meglepetéssel. A nagyobbik gyógyszertársaság az első kilenc hónapban 19,9 milliárd forintos eredményt

Blue-chipek érkezése 

Csütörtökre maradt a negyedéves eredmények színe-java. Minden bizonnyal befolyásolni fogja a kereskedést a három legnagyobb tőzsdei társaság eredménye. A Mol esetében jelentős szórás mutatkozik a várakozásokban, az elemzői becslések 5 és 21 milliárd forint között szóródnak, az átlag közelítően 15 milliárd forint. Jóval egységesebb a kép az OTP esetében: 14 milliárdos adózott eredményt várnak a banktól a szakemberek. Ez 16 százalékos növekedésnek felelne meg a tavalyi első kilenc hónaphoz mérten. A legkisebb eltérés a Matáv várható eredményénél volt megfigyelhető, a piaci vélekedések szerint 19 milliárd forintos eredményt tesz közzé a távközlési társaság. 

ért el, ez 17 százalékos növekedésnek felelt meg az előző év hasonló időszakához mérten. Árbevétele 72,1 milliárd forintot tett ki. A húszmilliárdot közelítő nettó profit messze felülmúlta a piac várakozásait (3,9 milliárd forintot a fedezeti ügyletek hoztak belőle).

Az elemzők erre egységesen vételi ajánlásokkal válaszoltak, valamint jelentősen növelték a célárfolyamokat. Ha ezek beigazolódnának, akár 50-60 százalékos árfolyamnyereséget eredményeznének.

Nyereséget realizált fedezeti ügyletein az Egis is, ám nem sikerült szorosan követnie a Richtert. 55 milliárd forintra növekvő árbevétel mellett 6,6 milliárdos adózott eredményt jelentett a kisebbik gyógyszergyártó, ez pedig 10 százalékkal elmaradt a bázisidőszaktól – még nagyobb mértékben az elemzői konszenzustól.

Bár a társaság kifejezetten jól szerepelt a kelet-európai exportpiacon, az egyszeri tételek (befektetések leértékelése) jelentősen csökkentették az amúgy sem igazán példás eredményt. Az említett tranzakciók negatív árfolyamhatása már a keddi kereskedésben is érvényesült: az Egis részvénye 5 százalékot esett az egyébként stagnáló piacon.

Vegyipari papírok: nem keresik a régi „ászokat”

A két éve lezajlott tulajdonosi huzavonák óta nem tartoznak az elemzők kedvencei közé a vegyipari részvények. Pedig az idei év kedvezett a szektor tőzsdei megítélésének.

Az erősen lecsökkent közkézhányad miatt jó ideje a Borsodchem papírját sem javasolták vételre az elemzők. A kazincbarcikai társaság pedig szívet melengető gyorsjelentéssel rukkolt elő, az első kilenc hónapban 8,8 milliárd forintos profitot ért el, ami közel 50 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest. A jó teljesítmény mögött elsősorban a TDI és a PVC por most beérő eredményjavító hatása állt.

Közölte már eredményét a másik vegyipari ász, a TVK is. 16 százalékkal csökkenő (100,4 milliárd forintos) árbevétel mellett a tavalyinál 10 százalékkal alacsonyabb adózott eredményt produkált az első kilenc hónapban. A kevés elemzői becslésnél azonban így is magasabb volt az 5,9 milliárdos profit.

Valószínű, hogy a vegyipari papírok kedvező számai nem fogják jelentősen megváltoztatni a befektetői hangulatot. Továbbra is a tulajdonosi háttér lesz döntő a két részvény értékelésénél.

Javított a Démász

Jól teljesített a legnagyobb likviditású áramszolgáltató, a Démász. A prognózisokat 300-550 millió forinttal meghaladó, 3,6 milliárd forintos eredményről számolt be. A növekedés mértéke tavalyhoz képest 25 százalék, az árbevétel (47,7 milliárd forint) pedig 7 százalékkal emelkedett.

A piaci reakció egyértelműen pozitív volt, az elemzők 20-30 százalékkal magasabb célárfolyamot jelöltek meg a papírra. Ez egy ilyen konzervatív részvény esetében igen figyelemreméltó.

A magas célárban a társaság osztalékpolitikája is nagy szerepet játszik. Ha a negyedik negyedév nem sikerül drámaian rosszra, akkor a társaság jövőre ismét az elmúlt évek átlagának megfelelő, szokásosan magasabb osztalékkal honorálhatja részvényeseit, az idei szűkös, 1000 forintos kifizetés után.

Futottak még

Szerdán két kisebb társaság gyorsjelentése jelent meg. A régi fényét a tőzsdén már három-négy éve elvesztett Zwack és Mezőgép bejelentése biztosra vehetően nem kavar vihart majd.

A gépgyártó cég esetében elemzői várakozások ugyan nem álltak rendelkezésre, de a számok a cég terveihez mérten kedvezőnek tűnnek. Árbevétele kiugró mértékben, 45 százalékkal növekedett, ámbár az adózott eredmény (350 millió forint) 18 százalékos csökkenést mutatott.

A Zwack eredménye (1,8 milliárd forint) a bázishoz mérten 5 százalékkal erősödött. Ebben az esetben a hangsúly nem is annyira a mértéken, mint inkább az előjelen volt. Az italgyártó árbevétele 10 százalékkal 11,5 milliárd forintra nőtt az első kilenc hónapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik