Belföld

Novemberi “toplista” – Monet, Modigliani, Picasso

Több mint 18,7 millió dollárért kelt el egy Monet-kép a Sotheby’s-nél, Modigliani 8,5 millióért. A Christie’s-nél egy Picasso-szobor 6,7 millióért talált gazdára.

A Sotheby’s aukciósház New York-i árverésén a napokban több mint 18,7 millió dollárért kelt el Claude Monet francia impresszionista festő egyik
Novemberi “toplista” – Monet, Modigliani, Picasso 1

alkotása. A körülbelül 90×90 centiméteres – tehát viszonylag nagy méretű – szignált festmény a Tavirózsák (Nympheas) című sorozat egyik tagja. A mester 1906-ban, giverny-i kertjében készítette a képet, amelyet az aukciósház előzetesen 16-20 millió dollárra becsült.

Néhány évvel ezelőtt még jóval többet fizettek egy-egy Monet-festményért. A 32 millió eurós rekordárat 1998-ban a Sotheby’s egyik londoni aukcióján fizették ki a „Tavirózsa és ösvény a víz mellett” című festményért.

Máig tart a hatása 

Monet (1840-1926) tavirózsás sorozata régóta a műkereskedelmi piac kedvencei közé tartozik. Nemcsak a kereskedők és a vásárlók kedvelik, hanem a kortárs művészek is szívesen utánozzák a nagy elődöt. A huszadik századi magyar festő Konkoly Gyulát szintén megihlette a sorozat, amit a MEO kortárs művészeti gyűjtemény tavalyi nyitókiállítása is bizonyított. (Konkoly 1991-ben készült művének a címe is sokatmondó: Suzanne chez Claude Monet á Giverny 14.) 

Csökkent az impresszionisták ázsiója

Időközben azonban lefelé indultak a tőzsdeindexek, megrendült az IT-szektor és különösen érzékenyen érintette az impresszionisták piacát a japán gazdasági növekedés lassulása, illetve recessziója. A távol-keleti befektetők voltak ugyanis a leglelkesebb vevői ezeknek a műveknek. (Még a hamis képeket is úgy kapkodták el, mint a cukrot…)

Persze azért a piac nem omlott össze: a többi impresszionista képei közül a Sotheby’s mostani árverésén Renoir egyik portréja 1,2 millió dollárért kelt el, Monet egy másik képe (amely egy fjordot ábrázolt) ugyanennyit taksált. A virágokat vázában megörökítő Monet-alkotás pedig csaknem 3,1 millió dollárba került új gazdájának. Az angol Sisley egyik művéért mintegy 1,4 milliót fizettek, Degas La Toilette című, fürdő nőt ábrázoló festménye pedig megközelítette a kétmilliós határt.

Ami a posztimpresszionistákat illeti, Cézanne egyik festménye szintén a kétmilliót ostromolta, de végül az előzetes becsérték alsó határán kelt el. Van Gogh-tól egy nem túl jelentős mű 835 ezer dollárért talált gazdára.

A mezőny 

A nálunk kevésbé ismert művészek közül Théodore van Rysselberghe egy 1892-ben festett képe 2,65 millió dollárért kelt el, messze meghaladva előzetes becsértékét. Mary Stevenson Cassatt ” Anyaság” című alkotása szintén drágán, de becsértéke alsó határán, 1,99 millióért talált gazdára. Henri Laurens nevét is meg kell említenünk, akinek 1941-es, A reggel című képéért 1,2 millió dollárt fizettek ki. 

Vadak és szürrealisták

A „Vadak” legismertebb művésze, vagyis a „fauve”-ok csoportját megalakító, de iskolát mégsem teremtő Matisse alkotása 4,85 millió dollárig jutott a licitverseny során.

A szürrealisták közül Joan Miró egyik alkotása 2,15 millió dollárt ért. Picasso több művével is szerepelt. Ezek közül az értékesebb darabok egymillió dollár felett keltek el, a legértékesebb pedig 3,64 millió dollárért. Egy Chagall-kép (A barátok) 800 ezret, Magritte egyik alkotása (A szép fogoly) 890 ezret kóstált.

A plasztikák közül Max Ernst „A királynővel játszó király” című, 1944-ben készített, 101 centiméter nagyságú, zöld patinás bronzszobra 2,42 millió dollárt ért. Alberto Giacometti arany patinájú bronzszobra pedig 2,1 millióba került.


Novemberi “toplista” – Monet, Modigliani, Picasso 2

Egy másodlagos szenzáció: Modiglianiért 8,5 millió dollár

Ha a Monet-kép nem talál gazdára ilyen magas áron, akkor a Sotheby’s árverésének legnagyobb sztárja Amedeo Modigliani lett volna. A sajátos hangulatú műveiről azonnal felismerhető, itáliai származású festő egy vörös hajú fiatalembert ábrázoló képéért most 8,48 millió dollárt fizettek.

A Sotheby’s és Christie’s árverésével egy időben tartott aukciót a nemzetközi műkereskedelem harmadik szereplője. A Phillips, de Pury & Luxembourg aukciója azonban nem hozott komolyabb sikereket. A művek jelentős része eladatlan maradt, csupán Lyonel Charles Feininger „Az újságolvasó” című festményéért raktak le jelentősebb összeget: 2,21 millió dollárt.

Picasso-szobor 6,7 millióért

A már említett Christie’s aukciósház New York-i rendezvényének anyagát szintén az impresszionisták és a modernek műveiből állították össze. A posztimpresszionisták közül Paul Gauguin egyik műve 4,63 millióért, Cézanne alkotása 4,41 millió dollárért kelt el. Rodin szobra 2,15 milliót, Maillol plasztikája pedig 500 dollár híján egymilliót kóstált. A legnagyobb figyelmet mégis Picasso érdemli: egy 3,1 millióért eladott festménye mellett az árverésen kínált bronzszobra 6,7 millió dollárért talált gazdára.

A Christie’snél szintén feltűnt Amedeo Modigliani (4,19 milliós leütési ár), ahogyan Chagall is: egy – a Sotheby’snél kínált alkotásánál kvalitásosabb – festménye 2,54 millió dollárért jutott új tulajdonosához.

Az impresszionista Pissarro 1,1 millió dolláros eladási árával iratkozott fel a toplistára, a nálunk kevésbé ismert Gustave Caillebotte pedig 4,4 millióval. Az expresszionsta Alexej von Jawlensky „Zöldszemű kislány” című képe pedig 3,3 milliót ért meg új gazdájának.


Novemberi “toplista” – Monet, Modigliani, Picasso 3

Léger is csatlakozott a sztárokhoz

A Christie’s-árverés valódi szenzációját Fernand Léger szolgáltatta: A két akrobata című festménye 5,51 millió dolláros árat ért el. Ez ugyan kevesebb az előzetes becsértéknél, de eladójának azért nem kell szégyenkeznie a kasszánál.

Egy másik Léger-mű 3,4 millióig jutott az árverésen, ami azért is elismerésre méltó, minthogy a konkurens Sotheby’s-nél Léger legdrágább festménye is csak 2,2 millió dollárba került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik