Belföld

Német repülőgépgyárat akar a hírhedt orosz vállalkozó

Fizikus és közgazdász, 34 éves és már milliárdos. A pénzmosással vádolt orosz vállalkozót egyébként erős szálak fűzik a Jelcin családhoz. Oleg Deripaszkáról van szó, akiről senki sem tudja, mitől gazdagodott meg, de most meg akarja venni a német-amerikai Fairchild Dornier repülőgépgyárat.

A Fortune magazin szerint magánvagyona 1,5 milliárd dollárt tesz ki. Oleg Deripaszkát azonban nem ezért ismerik jól a nemzetközi gazdasági életben. Leginkább “üzleti metódusai” miatt bírálják ellenfelei – feltéve, hogy még életben vannak. Deripaszka egyébként jelenleg az orosz vállalkozók szövetségében azokat az etikai szabályokat dolgozza ki, amelyek az egész országban a jövendőben követendő példaként szolgálhatnak.

Vádak: bérgyilkosság, megvesztegetés, pénzmosás

Ugyanakkor kritikusai szerint éppen Deripaszka az, aki a legkíméletlenebb, legbrutálisabb módon vásárolja fel, szerzi meg az általa kiszemelt cégeket. A milliárdost jelenleg New Yorkban bérgyilkossággal – pontosabban mások megölésére adott megbízással -, megvesztegetéssel és pénzmosással vádolják – írja a német Handelsblatt.

A jelenleg párizsi emigrációban élő, korábbi orosz alumíniumbáró, Mihail Sivilo egy New York-i bíróságon támadta meg Deripaszkát: hárommilliárd dollárt követel tőle kártérítésként. A fa- és cellulózipari vállalkozás, a svájci-orosz Ilim Pulp pedig szintén bíróságon védekezik Deripaszka ellenséges felvásárlási kísérlete ellen.

Deripaszka visszautasítja az ellene felhozott maffia-vádakat, és beperli azokat az újságokat, amelyek ilyesmit állítanak róla. A tekintélyes német konzervatív lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung pereskedésbe is keveredett nemrégiben vele. Deripaszka reményei szerint egyébként hamarosan tisztázzák őt a Sivilo által felhozott New York-i vádak alól.

Jó kapcsolatok politikusokkal

A vállalkozó egyébként jó kapcsolatokat ápol bizonyos politikai körökkel: nemrégiben még a német köztársasági elnök Johannes Rau is fogadta őt moszkvai hivatalos látogatása alkalmából.

Német repülőgépgyárat akar a hírhedt orosz vállalkozó 1Az orosz újgazdagság eme reprezentánsa most Németországban szeretne terjeszkedni. Méghozzá nem is akármilyen célpontot szemelt ki magának, meg akarja menteni a csődbe ment Fairchild Dornier (FD) német-amerikai repülőgépgyárat. Deripaszka egy ipari holdingvállalat, a Basowy Element (BE) és a szibériai repülőgépgyár, az IAPO részvételével akarja átvenni a Dornier-t. Az oroszok azért tetszeleghetnek a megmentő képében, mert ők az gyedüliek, akik az egész céget birtokolni akarják. Hogy ez sikerül-e nekik, egyelőre nyitott kérdés, hiszen ajánlatukat éppen most ellenőrzik.

Mosogatóból milliárdos…

A 34 éves Deripaszka egyébként is szívesen tetszeleg: legendákt gyártott felemelkedéséből, abból, hogy egykor állítólag mosogatóként kezdte, és most milliárdos, aki szolid partnerként szállna be a Fairchild Dornier-ba. (Egyébként még némi német tudással is rendlkezik a hírek szerint az orosz vállalkozó.)

A félárvaként egy Volga-menti városkában felnőtt Deripaszka egyébként tanult ember: előbb fizikát, majd később közgazdaságtant tanul a németek számára jól hangzó, magyar fülnek azonban kissé rémisztően csengő Plehanov Intézetben.

Deripaszka tanulmányait brókerkedésből finanszírozza, majd részlegvezető lesz az orosz kereskedelmi társaságnál, az Aluminiumproduktnál. Ezzel megkezdődik a fiatalember igazi karrierje: csakhamar vezérigazgató lesz egy szibériai alumíniumkohóban, Szajanszkban. Deripaszkára jellemző, hogy az egyébként szintén nem makulátlan múltú Csornij-fivérek kezében lévő cég élén – a kohóra nézve – rendkívül hátrányos üzleteket, kétes tranzakciókat hajt végre. A tulajdonosok ezért azzal vádolják, hogy egyszerűen kifosztotta őket, ám hogy kinek van igaza, azt nehéz lenne kideríteni.

Övé a világ második legnagyobb alumínium konszernje

Deripaszka vagyona keletkezéséről csupán annyit mond: “Brókerként, amikor Moszkvában 1000 százalékos volt az infláció, és jó kpcsolataim voltak a bankokhoz, sok pénzt kerestem.” A kezdőtőke effajta megszerzése után “alulértékelt” vállalatokat vásárolt fel.

Manapság érdekeltségei közé tartozik a Russzkij Aluminii konszern fele, amely a világ második legnagyobb alumíniumipari vállalata. “Magas nyereséget érünk el ennél a cégnél” – mondja a vállalkozó. Minthogy az alumínium a repülőgépgyártáshoz is elengedhetetlen, szívesen invesztál ebbe az iparágba is. De például a Volga márkájú autókat előállító GAZ-konszernben is érdekelt a multimilliárdos. Részesedéssel bír ezen kívül az egyik orosz biztosítótársaságban, egy lapterjesztő cégben, továbbá fa- és cellulózipari üzemekben és a Noszta nevű acélkombinátban is.

Nem tudják, ki hol tulajdonos

A cégbirodalom olyannyira szerteágazó, hogy a BE holdingvállalatnál még egy organigrammot sem tudtak összeállítani, amely a tulajdonosi struktúrák főbb vonalait érzékeltetné.

Deripaszka szerencséjét sokak szerint nemcsak a “jó üzleti metódusok” alapozták meg: jó kapcsolatokat ápol ugyanis a vállalkozó a Jelcin-klánnal. A volt orosz elnök családja jelenleg is óriási befolyással rendelkezik, márpedig Deripaszka Jelcin egyik sógorának veje. Ez a rokoni kapcsolat – úgy tűnik tehát -Oroszországban elég ahhoz, hogy bárki bármit elképzeljen, sőt meg is valósítson…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik