Belföld

Valóságshow – az összezártság pszichológiája 2.

Lassan mindennapossá válnak a veszekedések mindkét összezárt csapatnál , a legtöbbször pitiáner dolgok miatt kirobbanó összezördülések pedig csökkentik a nézők érdeklődését. Pszichológus szakértőnk tovább elemzi a játékot.

A Big Brotherben egyre inkább erősödik a klikkesedés és a mások kibeszélése. A két elszigetelődött lány, Zsanett és Andrea kezd összetartani, mintha mindketten szeretnének szövetségest találni. A kijelölés kissé meglepő eredménnyel zárult. Zsanettre talán azért szavaztak többen, mert azt gondolták, hogy a múltkori kiszavazás után neki ez már nem olyan erős lelki megrázkódtatás – véli Bencsik Andrea, munkaerő-kiválasztással és csoportokkal foglalkozó pszichológus.

Olvassa el……korábbi írásunkat:

Big Brother – az összezártság pszichológiája

Érzékelhető, hogy többen nagyon óvatos politikát alkalmaztak a kiszavazásnál, gyakorlatilag nem hangzottak el éles kritikák és értelmes indoklások. A jelölés azt mutatja, hogy a házlakók körében az abszolút semleges viselkedés a legnépszerűbb: senki sem jelölte Szabolcsot, Renátót és Popeyt. Éppen ők azok, akik kimaradnak a konfrontációkból, kevésbé nyilvánítanak érzelmeket.

Ki menjen?

Sokkal meglepőbb, hogy a közönség 33 százaléka szavazott Pongóra. “Nem mintha kétségbe vonnám a szavazás feldolgozásának tisztaságát – mondja Bencsik Andrea -, de legalábbis furcsa; Iti és Pongó összeszólalkozása után a hét közepétől folyamatosan Iti-ellenes vélemények érkeztek a nézőktől.” Átfordult a közvélemény, s Pongó “határállapotát” is sokkal toleránsabban fogadták. A mai napig is Iti ellen szól a legtöbb sms (főleg a lustasága miatt), mégsem ő kapta a legtöbb szavazatot.

Csapatnak még a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető a 11 ember a Big Brother házban, ez jól látszott a e heti, igazán embert próbáló “fussatok el Velencébe” feladat fogadtatásán is. Iti sztrájkkal próbálkozott, igen erőtlenül, amit végülis leszavaztak, de nem volt érzékelhető a “csináljuk meg, jó buli” – hangulat; Pongó, bár elszánt volt, nem tudta igazán lelkesíteni a ház lakóit. De az összefogás megmutatkozhatott volna abban is, ha együtt szembeszegülnek a Nagy Testvér feladatával, ez azonban hamvába halt.

Valóságshow – az összezártság pszichológiája 2. 1Lesz-e csapat?

A csapat kialakulásához szükséges egy nagyon domináns vezető, akit a többség elfogad – mondja Bencsik Andrea. Pongó és Iti is vezető típusú egyéniség, egyik sem domináns azonban annyira, hogy valódi vezetőjévé váljon a csoportnak. Ha őket kiszavazzák, az sokat változtatna a csoportdinamikán. Ha kikerülnének, valószínűleg több minden kiderülne az eddig csendesebb szereplőkről is (Szabi, Popey, Renátó).

Valóságshow – az összezártság pszichológiája 2. 2Az RTL Klub Való Világának dinamikája egészen más, mint a Big Brother házban élőké. A középpontban az áll, hogyan fogadják be az újakat, hogyan tud egy új tag beilleszkedni egy már kialakult csapatba. Leslie-nek például ez nem ment túl könnyen. Ebben benne lehet az is, hogy a férfiak rosszabbul viselik, ha a saját territóriumukba be akar férkőzni valaki, Oki és Lorenzó nem könnyítette meg a dolgát – véli a pszichológus.

Hajni felpezsdítette a társaságot, különösen Okit, akinek Hajni szerelem volt első látásra. Erőteljesen udvarol, s ha Hajni továbbra is tartózkodik, újabb feszültségek jelenhetnek meg: a visszautasított hím sértettsége. Közben kettősük félrevonulása elszigetelődésüket is okozhatja.

Olvasóink kérésére: miért élvezzük a valóságshow-kat?

A legtöbben azt mondják, azért, mert szeretünk kukkolni. Biztosan ez is benne van, Bencsik Andrea szerint azonban inkább azért, amiért általában a vetélkedők és a játékos műsorok népszerűek: sokan szeretik nézni a versenyhelyzeteket, elgondolkodnak azon, hogy ők meg tudnák-e válaszolni a kérdéseket, itt pedig: teljesíteni tudnák-e a feladatokat. Sokan eljátszanak a gondolattal, ők hogyan viselkednének a lakók helyében. És persze divat: mindenki erről beszél. Ha nem tudsz hozzászólni a témához, duplán kimaradsz, az élményből és a beszélgetésekből is.

Egyelőre ez újdonság, de néhány hét múlva már nem lesz ennyire központban. Már most nagyon sok intrika tarkítja az életüket, amit a meglehetősen lapos beszélgetések csak tovább súlyosbítanak. Mindemellett túl sok egyszerre a kettő. Világos, hogy egyik csatorna sem akar lemaradni a másiktól, ezért futnak párhuzamosan. Biztos azonban, hogy ez a nézők telítettségérzését fogja kiváltani, s csökkenni fog a nézettség.

Az egész helyzet kísértetiesen hasonlít a tavaszi választások előtti-körüli helyzetre: mintha szándékosan két részre akarnák osztani a mai napig sem egyesített és egységesült országot: jobboldal és baloldal helyett most legyen RTL Klub-hívő és TV2-hívő. Ádáz harc, feszültségek – a vesztes, az áldozat a közönség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik