Belföld

Hiába magyar, aki szájmagyar! – kampányfogások vidéken

A polgári értékrend vidéki győzelmét remélő Orbán Viktor szerint az előző kormányt tettmagyarok, a mostanit szájmagyarok alkotják. A szocialista frakcióvezető Egerben arról beszélt, hogy stratégiai válságban a jobboldal, és ideje belátnia, hogy a szélsőjobbot nem lehet megszelídíteni.

“Jó esély van rá, hogy az önkormányzati választáson a polgári értékrend győzzön a vidéki Magyarországon, a megyei közgyűlések többségében” – mondta Orbán Viktor volt kormányfő szerdán Bicskén az Összefogás a Városért 2002 Egyesület fórumán. Hogy a polgári értékrend győzelmeskedjék az önkormányzati választásokon, az összefogás a feltétele.

Ideje, hogy a jobboldal megszervezze magát

“Ideje, hogy a polgári oldal tisztességesen megszervezze magát. Amennyiben a nemzeti érzelmű emberek nem fognak össze, az önkormányzati választáson a baloldal fog győzni” – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor hangoztatta: a jelenlegi kormány által nyújtott béremelések, nyugdíjemelések, valamint a szociális intézkedések anyagi alapjait az elmúlt négy esztendőben a polgári kormány teremtette meg.

“Számos jel igazolja, hogy Magyarországon a nagytőke alakított kormányt” – mondta a volt miniszterelnök. A megítélése szerint kedvezőtlen tendenciák csak akkor fordíthatók vissza, ha a Medgyessy-kormány érzi, hogy az ország lakosságának többsége nem támogatja a privatizáció folytatását és azt, hogy a földtörvény módosításával a külföldiek lehetőséget kapjanak a termőföld megvásárlására. Ha tavaszig nem sikerül elérni a földtörvény visszamódosítását, ebben a kérdésben népszavazást kell tartani – jelentette ki Orbán Viktor.

A szájmagyarok és a tettmagyarok kormánya

A politikus szerint aki privatizál, s még oly rejtett módon is, de lehetővé teszi a külföldiek termőföldvásárlását, valamint a magyar vállalkozókat kiszorítja a hazai vállalkozásokból, az hiába vallja magát magyarnak, Széchenyi szavával élve, az csak “szájmagyar”. “Az úgymond nemzeti közép kormányát bátran nevezhetjük a szájmagyarok kormányának, a magunkét pedig a tettmagyarok kormányának” – mondta a volt miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy az európai uniós csatlakozással kapcsolatos alkotmánymódosítás megszavazásához az ellenzéki pártoknak világos feltételeket kell szabniuk, és garanciát kell kérniük többek között a Széchenyi-terv folytatására, a földtörvény visszamódosítására és a jövőre tervezett, háromszázalékosnál nagyobb béremelésre.

Lendvai szerint válságban a jobboldal

Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerdán Egerben kampányolt. A képviselőnő egy helyi sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a magyar belpolitikában a jobboldal stratégiai válsága és útkeresése tapasztalható.

A válság megoldása nem pusztán a jobboldal ügye, hanem az egész társadalomé, és az önkormányzati választás előtt az országnak az az érdeke, hogy a kampányt senki ne keverje össze a politikai háborúval.

Lendvai megítélése szerint a jobboldal részéről még eldöntetlen a kampány során követendő taktika és stratégia. Úgy látja, nem dőlt még el, hogy a Fidesz folytatja-e a parlamenten kívüli módszerek alkalmazását. “Az akcióknak lehetnek pillanatnyi előnyei a jobboldal számára, de óriási hátrányai is vannak, mert tovább segítik azt a folyamatot, amelynek során elmosódik a határ a szélsőjobboldal és egy minden országban helyet követelő jobboldali demokratikus politika között” – mondta a frakcióvezetőnő.

Lendvai az osztrák kormánykoalíció felbomlását példaként említve utalt rá, hogy veszélyes út, ha a szélsőjobboldallal szövetkezik a jobboldal. “Kiderült, hogy nem igaz az a feltételezés, amivel Orbán Viktorék is áltatták magukat, hogy meg lehet szelídíteni a szélsőjobbot” – mondta.

A polgári körök Szabadság téri rendezvénye a szocialista frakcióvezető szerint azért volt veszélyes, mert folytatja az ország kettéosztását. “Orbán Viktor úgy viselkedik, mint egy ifjú trónkövetelő, kompromisszumként azt az egyetlen lehetőséget kínálja fel, hogy ‘ide nekem a fél országot’ ” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik