Belföld

Vodafone – vége a barangolásnak

A Pannon GSM felmondta belföldi roaming szerződését a Vodafone-nal , mert az nem gazdaságos számára. Mivel a Westellel már másfél éve szakított, a Vodafone most vagy megversenyezteti a két nagy konkurenst, vagy ügyfelei néhol szolgáltatás nélkül maradnak.

A Pannon GSM Távközlési Rt. szeptember hatodikai hatállyal felmondta a Vodafone-nal korábban kötött nemzeti roaming Vodafone – vége a barangolásnak 1szerződését, így a hatályba lépés napjától számított 90 nap múlva a másik szolgáltató ügyfelei már nem használhatják a Pannon hálózatát – jelentette be Drozdy Győző, a Pannon GSM vezérigazgató-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján.

Drozdy Győző a felmondást azzal indokolta, hogy a szerződésben foglaltak már nem voltak gazdaságosak a Pannon GSM számára, emellett a GSM-távközlési szolgáltatók közötti versenyt is akadályozta az, hogy mindkét cég ügyfelei ugyanazt a szolgáltatást kapták. Ráadásul a Vodafone hálózatából az utóbbi időben nehezen tervezhető, komoly forgalom terhelődött át a Pannonhoz, amelynek hátterében a cég új GPRS szolgáltatásának terheltsége állhat.

Lefedettség térkép a VitaMAX, VitaMAX Fiesta, illetve Mambo, Salsa, Rumba, Break tarifacsomagokhoz

A Vodafone 1999 novemberében, harmadikként indította el Magyarországon mobilszolgáltatását. Saját hálózatának kiépítéséig a Westel és a Pannon hálózatát használta. A Vodafone indulásával egyidőben mindhárom mobilcég megkapta az 1800-as frekvenciára szóló koncessziós jogot. Az új piaci szereplő védelme végett az állam a Pannon GSM-mel és a Westellel kötött szerződésben kikötötte, hogy 2004. júliusáig kötelesek a Vodafone-nak roamingot adni, ám erről a céggel másként is megállapodhatnak.

A Vodafone 2000. decemberében felmondta a nemzeti roaming megállapodást a Westellel, s 2001. január 6-ától a fővárosi forgalmat kizárólag saját hálózatán bonyolította le. A fővárost követően kiépítette saját hálózatát a megyei székhelyeken, az autópályák mentén, valamint a Balaton körül. 2001. decemberére a cég 95 százalékos lefedettségről számolt be.

Rock ‘n’ Roll, Duett, és VitaMAX City lefedettségi térkép

A roamingszerződés felmondásával a kilencven nap eltelte után – új szerződés hiányában – ezeken a területeken kívül ideiglenesen ellátatlanul maradhatnak a Vodafone ügyfelei. Ám várhatóan a cég nem várja ki a kilencven napot, hanem piaci alapon megversenyezteti a két mobilszolgáltatót, és hamarosan új roamingszerződést köt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik