Belföld

Mélyrepülésben Tokió, az USA és Európa piacai

A tokiói tőzsde 19 éves mélypontja és a változatlan amerikai beszerzői menedzser index kedden kíméletlenül a mélybe küldte a világ tőzsdéit. Európa lefelé kezdte meg a szerdai napot is.

Az amerikai tőkepiacok súlyos veszteségeket könyveltek el kedden. A drasztikus zuhanást, amely egyetlen szektort sem hagyott érintetlenül, a tokiói tőzsde 19 éves mélypontja súlyosbította. A Nikkei index hat napig tartó kitartó gyengülés után az 1983. szeptember 19-én mért érték alá érkezett.

Japán mellett a beszerzői menedzser index tarolt

A veszteségekért a kedden közzétett, az előző havihoz képest változatlan amerikai beszerzői menedzser index is nagyban hozzájárult. Ez a mutató a globális gazdaság egyik igen fontos mérőszáma az Egyesült Államokban, Európában valamint Japánban is.

Augusztusban 50,5 pont volt a júliusi, szintén 50,5 pont után a feldolgozó szektor teljesítményét mérő index – vagyis még éppen növekedést jelzett. A Dow Jones-CNBC előzetes konszenzusa 50,0 pontos átfogó ISM-indexet jósolt a múlt hónapra, a Reuters elemzői köre azonban ennél sokkal jobb, átlagosan 51,6-es gyáripari mutatót jósolt. Az ettől elmaradó tényleges index közzététele után tovább nőtt az amerikai piacokon addig is tapasztalható veszteség. A bejelentés előtti 99,21 dollárcent/euróról 99,43 dollárcent/euróra ugrott a dollár-euró árfolyam.

A Dow végül 4,1 százalékkal gyengült a keddi kereskedési napon, és 8308 ponton zárt, míg a Nasdaq 4,15 százalékos esést könyvelt el, és 1263 ponton zárt. A nap legnagyobb vesztese a világ legnagyobb bankja, a Citigroup volt; a társaság részvényeinek árfolyama valamivel több mint 10 százalékot esett.

Európa szerdán is lefelé nyitottA londoni FTSE-100 7,6 pontos veszteséggel nyitott szerdán, és rövidesen 20,0 pont volt a vesztesége. A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 7,49 pontos veszteséggel indult szerdán, és néhány pillanat múlva 6,38 pont volt a vesztesége. A DAX kedden 210,42 pontos, azaz 5,83 százalékos veszteséggel 3398,99 ponton zárt.

Londonban az olajipar volt a vesztes

Londonban a 100 vezető részvényt tartalmazó FTSE index 3,6 százalékkal (152,3 ponttal) 4028,6 pontra csökkent, napközben megjárta a 4000 pont alatti tartományt is – írja az MTI-Eco. Ez négyheti mélypontot jelent.

Elsősorban a banki és az olajipari papírok árcsökkenése jellemezte a londoni piacot. A legjelentősebb brit cég, a BP volt az egyik legnagyobb vesztes az olajipari részvények körében, árfolyama 6,2 százalékkal esett arra a hírre, hogy Irak diplomáciai tárgyalásokkal próbálja elkerülni az amerikai katonai akciót. A Shell 6,4 százalékkal, a BG Group 6 százalékkal hanyatlott.

Rossz hír NémetországbólAz IWH – a hat vezető német gazdaságkutató intézet egyike – 0,9 százalékról 0,5 százalékra fogta vissza Németország idei várható GDP növekedési üteméről szóló előrejelzését. Az IWH elnöke, Rüdiger Pohl a Passauer Neuen Presse című lapnak azt mondta, hogy a második negyedévi német gazdasági növekedés csalódást keltő volt és ezen a téren ősszel sem várható áttörés. A Reuters által idézet Pohl azzal számol, hogy az idei költségvetési deficit meghaladhatja a GDP – EU által felső határnak szabott – 3 százalékát.

Legnagyobb gazdasági partnerünk is gyengélkedik

A frankfurti tőzsdemutató több vezető részvény, így a Siemens és a DaimlerChrysler jelentős árcsökkenése miatt komoly hanyatlással zárt kedden. A negatív folyamatot, akárcsak a többi piacon, itt is az amerikai beszerzői menedzser index diktálta. Frankfurtban a 30 vezető részvény DAX indexe 5,83 százalékkal 3398,99 pontra hanyatlott. A nap végére a DAX mind a 30 részvénye a veszteséges oldalra került és ott is maradt zárásig.

A Concord Effekten technikai elemzője lehangoló prognózist közölt: mint elmondta, arra számít, hogy a következő napokban rég nem látott mélységbe hanyatlik a DAX. A technológiai ágazat egyik nagy vesztese az Infineon volt, árfolyama 5,18 százalékkal gyengült, miután a Lehman Brothers visszafogta a világ első számú félvezető-gyártója, az Intel harmadik negyedévi várható bevételét a lanyha kereslet miatt. A Siemens 6,80 százalékkal, a SAP 5,52 százalékkal gyengült.

A Deutsche Telekom (DT) 7,16 százalékkal 10,12 euróra süllyedt. Valószínűleg amiatt, hogy kiszivárgott: a német állam – a DT legfőbb tulajdonosa – 200 millió részvényt értékesíteni kíván a közeljövőben, hogy a bevételből finanszírozhassa az árvízi helyreállítások egy részét. Illetékesek cáfolták a felröppent híresztelést. Az exporttól jelentősen függő Bayer 7,88 százalékos, a ThyssenKrupp 7,35 százalékos, a DaimlerChrysler 6,25 százalékos veszteséggel zárta a keddi napot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik